Zarrab'ın etkileri bitmeden; ABD'den 2. zorlu dava

Türkiye, daha New York’ta Zarrab davasının yarattığı ekonomik ve siyasi sorunları çözemeden, benzer bir dava daha geldi; Her şey, ABD Adalet Bakanlığı’nın 24 Ağustos’ta mühürlü bir...

Türkiye, daha New York’ta Zarrab davasının yarattığı ekonomik ve siyasi sorunları çözemeden, benzer bir dava daha geldi; Her şey, ABD Adalet Bakanlığı’nın 24 Ağustos’ta mühürlü bir iddianameyi kamuoyuna açıklamasıyla başladı. Utah Federal Savcılığı tarafından hazırlanmış  olan iddianame, 511 milyon dolarlık bir kara para aklama şebekesinin faaliyetlerini içeriyordu. İddianamede suçlanan isimler, Jacob Kingston ve Isaiah Kingston adlı iki kardeş ile, onların iş ortağı Lev Aslan Dermen (Levon Termendzhyan) olarak yer aldı.
Buraya kadar herşey, ABD içinde yaşanan sıradan bir dava gibi görünse de, Kingston kardeşlerin yakalanma anları, işin içine Türkiye’yi de soktu. Çünkü ABD Adalet Bakanlığı, iki kardeşin özel bir jetle “Türkiye’ye kaçmak üzereyken yakalandıklarını ve gözaltına alındıklarını” duyurdu. Peki bu kardeşler ile ortakları Lev Aslan Dermen’in Türkiye ile bağlantısı ne olabilir?

Kingston kardeşlerin Türkiye bağlantısı SBK Holding İddianamede, Kingston kardeşlerin sahibi oldukları Washakie Enerji ile onların Ermeni kökenli ortağının sahibi olduğu Noil Enerji şirketlerinin  2010 ile 2016 arasında sahte belgelerle ABD Vergi Dairesi’ni toplam 511 milyon dolar dolandırdıkları iddiası yer alıyor.
Bu şirketlerin Türkiye bağlantısını ise, SBK Holding A.Ş. oluşturuyor.  Washakie, Noil ve Türkiye’deki SBK Holding’in bağlantısını bizzat Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yatırım Ajansı’nın 9 Eylül 2016 tarihli bilgi notundan öğreniyoruz. Bilgi notunda,“ABD merkezli Washakie Renewable Energy, Noil Energy Group ve bu grupların fonlarının Türkiye’deki yöneticisi ve partneri SBK Holding A.Ş.’nin Türkiye’ye yatırım için hazırladığı” ve toplam 950 milyon dolarlık yatırım fonu oluşturdukları duyurusu yapılıyor. Trump’ı soruşturan özel yetkili savcı Mueller devrede Peki, bu ABD’de soruşturulan Kingston kardeşler ile onların Ermeni asıllı ortağının Türkiye’de birlikte iş yaptıkları SBK Holding A.Ş.’nin patronu kim?
İsmi; Sezgin Baran Korkmaz. Öze...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AKP hayalleri ve milli davalar 21 Eylül 2020 | 313 Okunma AKP’nin söyledikleri ve yap-a-madıkları 14 Eylül 2020 | 415 Okunma “MAVİ VATAN” delik teşik.. 07 Eylül 2020 | 574 Okunma 'Kişi kültünün' Türkiye'ye zararı; Libya'da darbe; Suriye'de Rus kazığı; Akdeniz'de yalnızlık 31 Ağustos 2020 | 680 Okunma Ver gazı... 24 Ağustos 2020 | 664 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar