PYD’nin Suriye’de ‘hapishane’ şantajı

Suriye’de çok ilginç gelişmeler yaşanıyor. ABD’nin çekilme kararı, PKK terör örgütünün Suriye uzantısı PYD-YPG’nin de hareketlenmesine yol açtı. PYD-YPG bir yandan Suriye rejimi ve Rusya ile...

Suriye’de çok ilginç gelişmeler yaşanıyor.
ABD’nin çekilme kararı, PKK terör örgütünün Suriye uzantısı PYD-YPG’nin de hareketlenmesine yol açtı. PYD-YPG bir yandan Suriye rejimi ve Rusya ile anlaşıp kendisine bir meşruiyet sağlamanın yolunu ararken, diğer yandan hem ABD’yi, hem de Avrupa ülkelerini bölgeyi tamamen terk etmemeleri için sıkıştırıyor.
PYD-YPG’nin bu konuda elindeki en büyük koz ise Fırat’ın doğusundaki hapishaneler.
PYD-YPG, IŞİD’le savaşırken canlı ele geçirdiği yabancı IŞİD teröristlerini Fırat’ın doğusundaki hapishanelere kapattı. Tam rakam belli değil. Ancak PYD-YPG’nin kontrolündeki hapishanelerde yaklaşık bin kadar yabancı IŞİD teröristi bulunduğu sanılıyor.
Şimdi hapisteki bu teröristler, PYD-YPG tarafından ABD ve Avrupa ülkelerine karşı “şantaj unsuru” olarak kullanılıyor.

PUTİN’İN “ADANA MUTABAKATI” HAMLESİ

Türkiye’nin Fırat’ın doğusundaki PKK uzantılarına yönelik askeri operasyonunu engellemeye çalışanlar sadece Batı ülkeleri değil; Rusya da Türkiye’yi sıkıştırıyor.
Putin’in Moskova’daki Türk-Rus zirvesinde birden bire çantasından “Adana Mutabakatı”nı çıkarması da bunun somut örneği.
Adana Mutabakatı, Türkiye ile Suriye arasında 21 yıl önce, 1998’de, Suriye’deki PKK uzantılarının Türkiye’ye saldırılarını durdurmak için imzalanmıştı.
Şimdi Putin’in hesabı, Türkiye’ye o dönemde “muhatap alıp” anlaşma imzaladığı Şam yönetimini, yeniden “tanıtmak.”
Rus liderin bu konudaki en büyük “silahı” ise İdlib mutabakatı.
Diplomaside söylenen her cümlenin, bir de söylenmemiş tarafı vardır…
Putin, Adana Mutabakatı’nı masaya getirip, Erdoğan’a “katil” ilan ettiği Esad’la yeniden ilişki kurmasını ima ederken, masanın altından da “İdlib sopasını” gösteriyor. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov sürekli İdlib’de cihatçı teröristlerin, Türkiye’nin aldığı önlemlere rağmen etkinliklerini artırdıklarını dile getiriyor.
İdlib’e yönelik olası bir Esad operasyonunun insani bir felakete yol açacağı,yüzbinlerce kişinin Türkiye sınırına yığılacağı ise herkesin malumu.
AKP iktidarı, Suriye’de hiç olmadığı kadar sıkışmış durumda.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AKP hayalleri ve milli davalar 21 Eylül 2020 | 313 Okunma AKP’nin söyledikleri ve yap-a-madıkları 14 Eylül 2020 | 415 Okunma “MAVİ VATAN” delik teşik.. 07 Eylül 2020 | 575 Okunma 'Kişi kültünün' Türkiye'ye zararı; Libya'da darbe; Suriye'de Rus kazığı; Akdeniz'de yalnızlık 31 Ağustos 2020 | 680 Okunma Ver gazı... 24 Ağustos 2020 | 664 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar