Osmanlı tokadı...

Türkiye günler sonra tarihi bir seçime hazırlanıyor. İçeride hamaset hakim. Ancak ilginçtir, dış politikada AKP hükümetinden bu aralar pek bir “eyyy” nidası yükselmiyor.“Hayırdır” dedik...

Türkiye günler sonra tarihi bir seçime hazırlanıyor.
İçeride hamaset hakim. Ancak ilginçtir, dış politikada AKP hükümetinden bu aralar pek bir “eyyy” nidası yükselmiyor.
“Hayırdır” dedik, neler olup bittiğine bir baktık.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha iki ay önce ABD’ye “Osmanlı tokadı” çıkışını hatırlıyorsunuz değil mi?
Bizler, özellikle de AKP seçemenleri hükümetin Amerikalılara atacağı “Osmanlı tokadını” beklerken, ABD’den geçen hafta açıklama geldi:
Türkiye’nin 25 yolcu uçağı aldığını, 10 milyar dolar değerindeki bu alımın ABD’de 25 bin kişiye iş sağladığını açıklayan ABD Dışişleri Bakanlığı, bunlara ek olarak uçakların motorlarının da Amerikan firmalarından sağlanması için anlaşmaya varıldığını bildirdi.
Bitmedi…
Bizim ahali hâlâ “tokat hayali” kurarken, ABD Kongresi’ne “Türkiye’ye yaptırım uygulansın” yasa taslağı verildi. Türkiye’nin üretiminde ortak olduğu F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılması istendi.
Üstelik sunulan taslak, hemen hiçbir konuda anlaşamayan, iç politik çekişme nedeniyle Amerikan bütçesini bile onaylayamayan Senato’da, tüm partilerin desteğiyle hazırlandı.
Türkiye’ye yolcu uçağı satarak Amerikalılara iş sağlandığıyla övünen Washington, iş savaş uçağına geldi mi, “üretim ortağı” olduğumuz projede bile bizi dışlamaya kalkıyor.
ABD’den bir yaptırım da Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400’ler için geldi-geliyor. ABD’nin NATO Büyükelçisi Bailey Hutchison, Türk Hükümeti’ne ABD Kongresi’nden geçen Rusya’ya yaptırım yasasını hatırlattı, Rusya’dan S-400 alan Türkiye’nin de bu yasaya takıldığını söyledi.
Büyükelçi, AKP’nin “Bunlar Kongre’de istediği yasayı çıkarsın. Biz alırız iki üç yolcu uçağı, Trump’ı ikna ederiz” tavrını da biliyor olsa gerek, “Sizi Trump bile kurtaramaz” diye açık açık mesaj verdi. Hutchison aynen...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AKP hayalleri ve milli davalar 21 Eylül 2020 | 313 Okunma AKP’nin söyledikleri ve yap-a-madıkları 14 Eylül 2020 | 415 Okunma “MAVİ VATAN” delik teşik.. 07 Eylül 2020 | 575 Okunma 'Kişi kültünün' Türkiye'ye zararı; Libya'da darbe; Suriye'de Rus kazığı; Akdeniz'de yalnızlık 31 Ağustos 2020 | 680 Okunma Ver gazı... 24 Ağustos 2020 | 664 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar