Cep mi, koridor mu?

Türkiye ile ABD arasındaki Fırat’ın doğusuna ilişkin uzlaşma, küçük adımlarla hayata geçiyor. Türk insansız hava araçları sınıra yakın hatta, Amerikalılarla koordinasyon halinde...

Türkiye ile ABD arasındaki Fırat’ın doğusuna ilişkin uzlaşma, küçük adımlarla hayata geçiyor.
Türk insansız hava araçları sınıra yakın hatta, Amerikalılarla koordinasyon halinde uçmaya başladı. Amerikalı subaylar Urfa’da kurulacak Türk-Amerikan müşterek harekat merkezinde inceleme için Türkiye’ye geldi.
Ancak atılan bu adımlara rağmen, hâlâ uzlaşmaya ilişkin pek çok soru işareti mevcut:

DERİNLİK NE OLACAK?:
AKP hükümeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağzından Fırat’ın doğusunda Mehmetçiğin devriye gezeceği koridorun 30 km. derinlikte olmasını istediğini açıkladı. Ancak Washington’dan sızan bilgiler Amerikalıların koridoru 5 km. kadar planladığını gösteriyor. Bunun daha ilerisinde ise PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD-YPG’nin ağır silahlarının -Amerikalılar tarafından verilen ağır silahlar- geri çekileceği bir alan daha olacağına ilişkin bilgiler de sızıyor.
Ancak AKP hükümetine iç politikada kullanabileceği “istediğimi aldım” söylemini hediye etmek isteyen ABD yönetiminin bir de “jest” yapabileceği, bölgede nüfusun Arap yoğunluklu olduğu alanlarda Türk askerinin -koridor değil, cepler halinde- 30 km. içeriye kadar girmesine göz yumabileceği de konuşuluyor.

TEZKERESİZ ÇÖZÜM:
ABD askerlerinin Müşterek Harekat Merkezi’nde görev yapabilmesi için TBMM’den tezkere gerekiyor. Ancak belli ki AKP hükümeti bu konunun fazlaca tartışılmasını istemiyor. Dolayısıyla Washington yönetimi ile uzlaşma, tezkereye gerek duyulmadan, halihazırda var olan ikili askeri anlaşmaların çerçevesine sokulmuş görünüyor.
Bunun somut göstergesi, Şanlıurfa’da kurulacak Müşterek Harekat Merkezi’ne inceleme için gelen Amerikalı komutanın bağlı olduğu komutanlık, yani EUCOM.
ABD ordusunun mevcut komutanlık yapısına göre Türkiye EUCOM’un görev alanına girerken, Suriye ve Irak’taki Amerikan askerleri CENTCOM’a bağlı çalışıyor.
Aralarında eski askerlerin de bulunduğu pek çok askeri uz...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AKP hayalleri ve milli davalar 21 Eylül 2020 | 313 Okunma AKP’nin söyledikleri ve yap-a-madıkları 14 Eylül 2020 | 415 Okunma “MAVİ VATAN” delik teşik.. 07 Eylül 2020 | 574 Okunma 'Kişi kültünün' Türkiye'ye zararı; Libya'da darbe; Suriye'de Rus kazığı; Akdeniz'de yalnızlık 31 Ağustos 2020 | 680 Okunma Ver gazı... 24 Ağustos 2020 | 664 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar