Kaşıkçı üzerinden güç kavgası

Ortadoğu karışık… Katillerle, ekonomik ambargolarla, gerektiğinde ise savaşlarla Ortadoğu’da müthiş bir güç kavgası yaşanıyor. Kavganın bir tarafı “Şii Müslümanlığın...

Ortadoğu karışık…
Katillerle, ekonomik ambargolarla, gerektiğinde ise savaşlarla Ortadoğu’da müthiş bir güç kavgası yaşanıyor.
Kavganın bir tarafı “Şii Müslümanlığın bayraktarı” durumundaki İran.
Diğer taraf, yani “Sünni cephesi” ise biraz karışık. Sünni cephede kimin “lider” olduğu konusunda bir rekabet var. “Arapların lideri” konumundaki Suudi Arabistan ile, AKP hükümetiyle birlikte “neo-Osmanlıcılığın” geçer akçe haline geldiği “yeni Türkiye” rekabet halinde.
Suudilerin en büyük müttefiki -hatta kimi yerde taşeronu- Birleşik Arap Emirlikleri (BAE).
Suud-BAE cephesi hem İran’la mücadelede, hem de Türkiye ile rekabette, kimi zaman cinayetlere bile başvurmaktan çekinmiyor.
BAE biraz daha akıllı davranıyor. İşi kiralık katillerle yürütüyor. Filistin’de Muhammed Dahlan, Yemen’de eski Amerikan komandoları BAE adına birbiri ardına siyasi cinayetler işlemeye devam ediyorlar.
Suudiler ise siyasi cinayetler-sindirme operasyonları konusunda gözü kara gidiyorlar. İstanbul’daki Suudi Konsolosluğu’nda Suudi vatandaşı muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi işte bu gözü kara cinayetlerin son örneği.
Suudilerin “liderlik yarışında” cinayetler dışında, savaşlar- darbeler- ambargolar da var…
Mısır’da General Sisi’nin askeri darbe yapıp yönetimi ele geçirmesi de; İran’la ve Türkiye ile ilişkilerini geliştirdi diye Katar’a ekonomik ambargo uygulanması da; Yemen’e yönelik vahşi askeri operasyon da; Lübnan Başbakanı Hariri’nin “rehin alınıp, gözdağı verilmesi” de hep Suudilerin bölgeyi şekillendirme çabalarının parçası.
Ortadoğu’da bir de “ortada durmaya çalışanlar” var.
Kuveyt mesela… Suudi-Katar anlaşmazlığında “arabulucu” rolüne soyundu. Pek bir sonuç elde edemese de en azından “bu kavgada tarafsızım” tavrını ortaya koydu. An...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AKP hayalleri ve milli davalar 21 Eylül 2020 | 311 Okunma AKP’nin söyledikleri ve yap-a-madıkları 14 Eylül 2020 | 414 Okunma “MAVİ VATAN” delik teşik.. 07 Eylül 2020 | 573 Okunma 'Kişi kültünün' Türkiye'ye zararı; Libya'da darbe; Suriye'de Rus kazığı; Akdeniz'de yalnızlık 31 Ağustos 2020 | 678 Okunma Ver gazı... 24 Ağustos 2020 | 662 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar