Erken seçim ve Kürt kartı

Erken seçim kararı o kadar çabuk alındı, seçim sürecine o kadar hızlı girdik ki, bu kararın nedenleri üzerinde düşünme fırsatı bile bulamadık. Oysa kararın alınma süreci, içinde...

Erken seçim kararı o kadar çabuk alındı, seçim sürecine o kadar hızlı girdik ki, bu kararın nedenleri üzerinde düşünme fırsatı bile bulamadık.
Oysa kararın alınma süreci, içinde Kürt sorunu, Türkiye’nin uluslararası alandaki konumu, pek çok aktörün geleceği, seçim sonrası kurulabilecek yeni -ve sürpriz- ittifaklar gibi kritik konular açısından incelenmeye değer.
Öncelikle erken seçim sürecini tetikleyen MHP lideri Devlet Bahçeli’nin çağrısı ve bu çağrının yapıldığı şartlara bakalım.
MHP lideri Bahçeli, erken seçim çağrısını nisan ayının ortasında, tam olarak 17 Nisan’da partisinin grup toplantısında yaptı.
Peki bu çağrı öncesinde, Devlet Bahçeli açısından “kritik” sayılabilecek ne oldu da, MHP lideri tüm Türkiye’yi şaşırtan bu çıkışı yaptı?
İlginçtir, tam da Bahçeli’nin çıkışından yaklaşık bir hafta önce, İngiltere’de kritik bir gelişme yaşandı.
MHP’nin geçen yıl yapılan anayasa referandumu sürecinden itibaren siyasi ittifak kurduğu AKP’li üç eski bakan sessiz sedasız İngiltere’ye bir ziyarette bulundu. Efkan Ala, Mehdi Eker ve Taner Yıldız, İngiltere’de bir dönem yandaş medya tarafından “PKK’lı” ilan edilen bir kuruluşu, “Democratic Progressive Institute”yü (DPI) ziyaret etti, temaslarda bulundu.
Tarihler önemli:
Aynı dönemde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da “Tatlıdil Forumu” için İngiltere’ye gideceği bilgisi de kulislere yayıldı.
Ve ilginçtir, 11 Nisan’da gerçekleşen bu ziyaretten sadece birkaç gün sonra, Erdoğan’ın planlanan İngiltere seyahatinden hemen önce, 17 Nisan’da, Devlet Bahçeli “erken seçim” çağrısını yaptı.
2016 referandumundan beri siyasi olarak ittifak içine girdiği MHP’den bu çağrının gelmesi üzerine ise Erdoğan da seçimler için 24 Haziran tarihini ortaya koydu.
Erdoğan, Türkiye’nin seçim atmosferine girmesine rağmen de o planlanan İngiltere seyahatini, üstelik hiç kısaltmadan yaptı.
Bu dönemde İngi...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AKP hayalleri ve milli davalar 21 Eylül 2020 | 311 Okunma AKP’nin söyledikleri ve yap-a-madıkları 14 Eylül 2020 | 414 Okunma “MAVİ VATAN” delik teşik.. 07 Eylül 2020 | 572 Okunma 'Kişi kültünün' Türkiye'ye zararı; Libya'da darbe; Suriye'de Rus kazığı; Akdeniz'de yalnızlık 31 Ağustos 2020 | 674 Okunma Ver gazı... 24 Ağustos 2020 | 657 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar