Sınırda “Cihatçı” kuşağı

Türkiye kendi eliyle sınırında “Afganistan” yaratıyor… Suriye’de, Rus destekli Esad rejimiyle beş yıldır savaşan ne kadar “Cihatçı” varsa, peyderpey Türkiye sınırına...

Türkiye kendi eliyle sınırında “Afganistan” yaratıyor…
Suriye’de, Rus destekli Esad rejimiyle beş yıldır savaşan ne kadar “Cihatçı” varsa, peyderpey Türkiye sınırına toplanıyor.
Önce Halep’teki cihatçılar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rus lider Putin ile anlaşması sonucu İdlib’e getirildi.
Ardından Esad ordusunun Lübnan sınırındaki Arsel’i ele geçirmesi üzerine, burada El Nusra örgütü üyeleri -ki terör örgütü olarak tüm dünya tanımış durumda-  otobüslerle Türkiye sınırına taşındı.
Son olarak da Şam kırsalındaki Doğu Guta’dan cihatçılar çıkarılıp, Türkiye’nin Fırat Kalkanı ile kontrol altına aldığı Cerablus ve El Bab’a getirildi.
Şimdi pek sesleri çıkmıyor bu cihatçıların. Ama önümüzdeki dönemde ne yapacaklar orası bir muamma.
Rusya, daha şimdiden Türkiye’nin TSK ve Özgür Suriye Ordusu işbirliği ile ele geçirdiği Afrin’e göz dikmiş durumda. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov’un “Artık Afrin’i Esad rejimine devredin” açıklaması, Moskova’dan gelen -şimdilik savuşturulmuş gibi yapılan- ilk talep. Ama kesinlikle arkası gelecek.
Peki Türkiye, sınırına yığılan bu cihatçıları ne yapacak?
Rusya’nın eline mi bırakacak? Yoksa Esad rejimini devirmeleri için bu gruplara destek mi olacak.

Cihatçılar için “Türk-ABD İşbirliği” yeniden mi? Eğer AKP hükümeti, sınırdaki bu “cihatçı kuşağını”, Esad-Rusya ikilisinin insafına bırakırsa, bunun Türkiye’ye etkileri büyük olur. Doğu Guta’da son dönemde yaşananları, Rusya-Esad birliklerinin birlikte kadın-çocuk-sivil demeden yürüttüğü operasyonları düşünün. Bunun aynısının Türkiye sınırında da gerçekleşmesi halinde, kaçanlar nereye gidecek?
İkinci ihtimal, bu cihatçıların yeniden örgütlenip Esad yönetimini devirmek için kullanılması.
Bu durumda ise AKP hükümeti, bugünlerde hemen her fırsatta bağırıp çağırdığı ABD ile işbirliğine gidecek.
Suriye savaşının ilk yıllarında yapılmıştı; eğit-donat projesini hatır...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AKP hayalleri ve milli davalar 21 Eylül 2020 | 311 Okunma AKP’nin söyledikleri ve yap-a-madıkları 14 Eylül 2020 | 414 Okunma “MAVİ VATAN” delik teşik.. 07 Eylül 2020 | 573 Okunma 'Kişi kültünün' Türkiye'ye zararı; Libya'da darbe; Suriye'de Rus kazığı; Akdeniz'de yalnızlık 31 Ağustos 2020 | 678 Okunma Ver gazı... 24 Ağustos 2020 | 662 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar