ABD ile papaz pazarlığı

Washington’da geçen hafta, Türk kamuoyuna pek yansımayan, ancak Türkiye ile doğrudan ilgili kritik gelişmeler oldu. İlk gelişme ekonomi alanında… İki ülke savunma-havacılık şirketlerinin...

Washington’da geçen hafta, Türk kamuoyuna pek yansımayan, ancak Türkiye ile doğrudan ilgili kritik gelişmeler oldu.
İlk gelişme ekonomi alanında…
İki ülke savunma-havacılık şirketlerinin ağırlıklı katılımıyla her yıl Washington’da, bahar aylarında bir Türkiye konferansı düzenlenir.
Ancak evsahipliğini American Turkish Council (ATC) ve Türk Amerikan İş Konseyi’nin (TAİK) ortaklaşa yaptıkları konferans, bu yıl ertelendi. Ertelenme gerekçesi ise “katılım düşüklüğü” olarak açıklandı.
Daha öncekilerine hem Türk, hem de Amerikan tarafından en az birkaç bakanın, TSK’nın ve Amerikan ordusunun tepe isimlerinin katıldığı konferansa bu yıl “rağbet” olmaması, iki ülke arasındaki sadece ekonomik değil, siyasi ilişkilerin de “alarm verdiğini” ortaya koydu.
İkinci gelişme ise daha vahim…
ABD Kongresi’nde, devlet bütçesinde bile anlaşamayan Demokrat ve Cumhuriyetçiler, Türk yetkililerle “yaptırım” konusunda görüş birliğine varmış durumda. O kadar ki, Türk üst düzey yetkililerine “ABD’ye giriş izni verilmemesi” konusunda, Cumhuriyetçi ve Demokrat iki senatörün ortak imzacı olduğu bir kanun önerisi hazırlandı.
Öneri, ABD Federal harcama bütçesi kanununa eklendi.
Ancak araya Amerikan Dışişleri girdi, Cumhuriyetçi Oklahoma Senatörü Paul Lankford ile Demokrat New Hampshire Senatörü Jeanne Shaheen’in ortak imzayla sundukları, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasına ilişkin madde son anda kanun tasarısından çıkarıldı.
Senatörler, daha sonra yaptıkları açıklamalarda, “Türkiye’de tutuklu bulunan Amerikan vatandaşlarının salıverilmesi için diplomasiye biraz daha zaman tanımak istedikleri” mesajlarını verdiler.
Türkiye’de tutuklu Amerikan vatandaşları arasında öne çıkan isim, Papaz Andrew Brunson. Yaklaşık 1.5 yıldır hapiste olan Brunson hakkında FETÖ ve PKK terör örgütlerine destek vermekten müebbet hapis cezası istenmişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AKP hayalleri ve milli davalar 21 Eylül 2020 | 313 Okunma AKP’nin söyledikleri ve yap-a-madıkları 14 Eylül 2020 | 415 Okunma “MAVİ VATAN” delik teşik.. 07 Eylül 2020 | 574 Okunma 'Kişi kültünün' Türkiye'ye zararı; Libya'da darbe; Suriye'de Rus kazığı; Akdeniz'de yalnızlık 31 Ağustos 2020 | 680 Okunma Ver gazı... 24 Ağustos 2020 | 664 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar