Barzani’ye karşı elimizde ne var?

Şu tespiti yapmadan yazıya başlamak olmaz; Irak’ta Mesud Barzani’yi “bağımsızlık referandumu” yapmaya kalkacak kadar güçlendiren unsurların başında, AKP hükümetinin izlediği yanlış...

Şu tespiti yapmadan yazıya başlamak olmaz;
Irak’ta Mesud Barzani’yi “bağımsızlık referandumu” yapmaya kalkacak kadar güçlendiren unsurların başında, AKP hükümetinin izlediği yanlış politikalar geliyor.
Devleti devlet yapan, ordusu, bayrağı, toprağı, ekonomisidir;
Türkiye’deki AKP iktidarı, Barzani’nin bu unsurları “tamamlayabilmesi” için adeta seferber olmadı mı?
Hepimizin hafızasında;
Barzani, Ankara’ya geldiğinde “devlet başkanı” gibi muamele görmedi mi?
Ankara ve İstanbul’da göndere, Barzani’nin kendi kontrolündeki bölgenin bayrağı olarak kullandığı “Ala renk” çekilmedi mi?
Iraklı Kürtlerin Bağdat ile girdiği petrol anlaşmazlığında, AKP hükümeti Barzani’nin yanında durmadı mı? Yandaş şirketler Barzani’nin kontrol ettiği bölgede petrol çıkarma/taşıma işine sokulup, zengin edilmedi mi?
Barzani’nin peşmergeleri, üstelik bir 29 Ekim günü, Türkiye topraklarından törenlerle, Türk güvenlik güçlerinin eskortluğunda geçirilmedi mi?
Bütün bunları yapan AKP’liler, şimdi çıkmış “referandum olursa, askeri müdahale yolu açılabilir” diyorlar.
Dostlar alışverişte görsün; inanmak isteyenler, elbette inanabilir.
Ancak AKP’nin yanlış politikalarına rağmen, Türkiye hâlâ büyük devlet;
Barzani’nin “bağımsızlık” ısrarına karşılık alabileceği önlemler hâlâ var. İşte bunlardan birkaçı;
– Atılabilecek ilk adım diplomatik adım olur; Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu kapatılabilir ya da çalışmaları sınırlandırılabilir.
– İkinci adım, Türkiye’nin uzun süredir peşmergeye verdiği askeri eğitimin sonlandırılması olabilir.
– Barzani’nin ekonomik olarak sıkıştırılması için Habur Sınır Kapısı’ndan geçişlerin önce sınırlanması, belki de kapının tümden kapatılması söz konusu olabilir. Yine aynı bölgeye geçiş için kullanılan Derecik, Gülyazı ve Üzümlü sınır kapılarında önlemler artırılabilir. Türkiye, bölgeye olan yatırımlara da, bölgeyle yapılan her türlü ticarete de ek önlemler getirebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AKP hayalleri ve milli davalar 21 Eylül 2020 | 313 Okunma AKP’nin söyledikleri ve yap-a-madıkları 14 Eylül 2020 | 415 Okunma “MAVİ VATAN” delik teşik.. 07 Eylül 2020 | 574 Okunma 'Kişi kültünün' Türkiye'ye zararı; Libya'da darbe; Suriye'de Rus kazığı; Akdeniz'de yalnızlık 31 Ağustos 2020 | 680 Okunma Ver gazı... 24 Ağustos 2020 | 664 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar