Yükselen borsa, çöken insanlık

Milliyet Gazetesi Yazarı Zafer Şahin'in bugünkü (07.02.2022)'' Yükselen borsa, çöken insanlık'' başlıklı yazısı.

Türkiye, tarihinin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşarken…

Göçük altında binlerce insan kurtarılmayı beklerken…

Borsa İstanbul’da işlem gören çimento hisseleri yükseldi!

Bazı otobüs firmaları deprem bölgelerindeki yakınlarının yanına gitmek isteyen insanların acısını hiçe sayarak otobüs biletlerine zam yaptı!

100 liralık battaniyelerin fiyatı bir anda 250 liraya yükseldi!

Vurguncular böylesine büyük bir insanlık dramını bile fırsata çevirmekten çekinmedi. Söylenecek çok şey var ama sırası değil.

Sadece onlar mı? Bir de depremi bahane edip sosyal medyada işi siyaset zeminine çekmeye çalışan tipler var.

Arkadaş ne hesabınız, ne derdiniz varsa biraz sabredin. Millet canının derdinde. Koca bir ülke tek yürek olmuş yaralarını sarmaya çalışıyor. Çocuklar göçük altında. Gencecik askerler kurtarma çalışmalarında şehit oluyor. Siz neyin peşindesiniz? Hiç olmazsa şu günlerde savaş baltalarınızı toprağa gömün. Çok mu zor bunu yapmak, insan olmak?

109 yıl geciken ama vazgeçmeyen deprem

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından 2019 yılında hazırlanan Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na göre… Kahramanmaraş ‘çok riskli bölgede’ yer alan ve tarih boyunca Doğu Anadolu Fay Sistemi’ne bağlı fayların ürettiği büyük depremlerin etkisinde kalan bir kent.

İl merkezine yaklaşık 15 kilometre mesafeden geçen Doğu Anadolu Fay zonunun Gölbaşı-Türkoğlu segmentinin uzunluğu yaklaşık 100 kilometre. Bu fay 1113-1514 yılları arasında 7 Mw büyüklüğünde deprem üretmiş. Ve tekrarlama periyodu yaklaşık 400 yıl olarak öngörülüyor.

Yani bilimsel verilere göre, Kahramanmaraş’ta dün meydana gelen deprem tam 109 yıl önce gerçekleşmeliydi. Bu kez gecikti ama kendisini tekrarlamaktan vazgeçmedi. Muhtemelen 400 yıl sonra bölgeyi yeniden  vuracak.

Bilim depremler için “Yerküre üzerinde bilinen ve engellenmesi mümkün olmayan en büyük enerji boşalımı” tanımını yapıyor. Yani depremden kaçış yok. Öyleyse yapılması gereken şey belli. Depremlerin afete dönüşmesinin önlenmesi ve insanlığa vereceği zararın en aza indirilmesini sağlayacak afet yönetim sistemlerinin hayata geçirilmesi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
13 maddelik deprem bölgesi raporu 26 Nisan 2024 | 459 Okunma CHP’de kadının adı yok 23 Nisan 2024 | 1.774 Okunma İstiklal Marşı gündemde değilmiş! 19 Nisan 2024 | 2.905 Okunma AK Parti’de değişim beklentisi 16 Nisan 2024 | 3.340 Okunma DYP’leşen CHP ve yeni nesil Demirel 12 Nisan 2024 | 876 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar