Provokasyon sezonu açıldı

Milliyet Gazetesi Yazarı Zafer Şahin’in bugünkü (08.02.2022)’’ Provokasyon sezonu açıldı ‘’ başlıklı yazısı.

Resmi tarih aksini iddia etse de Atatürk’ten sonra kavgasız, gürültüsüz cumhurbaşkanı seçmesine izin verilmeyen bir ülkeyiz. Yakın tarihimiz cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yaşanan olağan dışı gelişmeler, provokasyonlar ve hemen arkasından gelen krizler tarihi adeta.

İsmet İnönü, dönemin Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak’ın desteğini alamasa Çankaya’ya çıkamayacaktı.

Celal Bayar’ın TBMM tarafından cumhurbaşkanı seçilmesinden hemen sonra yapılacak askeri darbe güçlükle önlendi. Menderes hükümeti başta Genelkurmay Başkanı olmak üzere üst düzey komutanlar ve ordu müfettişlerini emekliye sevk etmese çok partili siyasi hayatımız daha başlamadan bitecekti.

27 Mayıs darbesinden sonra Orgeneral Cemal Gürsel’i cumhurbaşkanı seçtirmek için ona rakip olma potansiyeli taşıyan herkes tasfiye edildi.

5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Adalet Partisi’ne yapılan baskı ve dayatmalar sayesinde Köşk’e çıktı.

12 Eylül darbesinin gerekçelerinden biri de Meclis’in altı ay boyunca devam eden nafile turlarda cumhurbaşkanı seçememesi oldu. Oy pusulalarına Ajda Pekkan, Bülent Ersoy ve Zeki Müren’in bile isimleri yazıldı ama Meclis kendi içinden bir cumhurbaşkanı seçemedi. Daha doğrusu, seçmesine izin verilmedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni başlayanlar için 1 Mayıs 30 Nisan 2024 | 775 Okunma 13 maddelik deprem bölgesi raporu 26 Nisan 2024 | 507 Okunma CHP’de kadının adı yok 23 Nisan 2024 | 1.782 Okunma İstiklal Marşı gündemde değilmiş! 19 Nisan 2024 | 2.910 Okunma AK Parti’de değişim beklentisi 16 Nisan 2024 | 3.346 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar