İyi ve kötü dindarların hisleri

İbrahim Paşa’nın Lübnan Dağları’nda Dürzi’lerle çatıştığı dönemler olmalı. 1585 yılı civarı. Bir bayram günü. Bütün gece boyunca camilerin minarelerinde kandiller...

İbrahim Paşa’nın Lübnan Dağları’nda Dürzi’lerle çatıştığı dönemler olmalı. 1585 yılı civarı. Bir bayram günü. Bütün gece boyunca camilerin minarelerinde kandiller yanmış, kadırgalar fenerlerle aydınlatılmış, beyler davul, zurna, kaval ve ney çalarak eğilenmişler.

(Önce fıtr bayramı olabileceğini düşündüm. Kitabın ilerleyen bölümlerinde 3. Murat’ın eşlerinden birinin Hacdan döndüğünü görünce Kurban Bayramı olduğunu kanaat getirdim.)

Heberer’e göre “O kana susamışların (Türklerin) niyeti Lübnan Dağları’nda yaşayan Maruni ya da Dürzi adı verilen zavallı Hristiyanlara saldırmaktı.”

“Ne yazık ki bizler de bu zavallı korumasız Hristiyanlara yapılan eziyet ve kıyıma yardımcı olmuş, asker ve silah taşımıştık.”

Heberer forsa, yapacağı bir şey yok. Ama, Türklere cephane taşıdığı için çok üzülüyor. Hassas ve dindar bir adam.

Bugünlerde İsrail’e yaptığımız ihracatın hassas ve dindar Müslümanlarda sebep olduğu hislerin bir benzerini yaşıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu kafadan sivil anayasa çıkmaz 26 Nisan 2024 | 225 Okunma Gazze sualinden kimse kurtulamaz 24 Nisan 2024 | 213 Okunma Diyanet kendi işverenini nasıl tenkit etsin? 22 Nisan 2024 | 943 Okunma Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor 19 Nisan 2024 | 384 Okunma Millet CHP’ye CHP muamelesi yapmadı 17 Nisan 2024 | 998 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar