İktidar-din koalisyonunda din kaybeder

Şeyhülislam Çivizade Muhiddin Efendi abdest alırken mest üzerine mesh yapılması konusundaki muhalefeti sebebiyle azlediliyor.Hilmi Yavuz bu bahsi Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu’na dayandırıyor. “Yazıcıoğlu...

Şeyhülislam Çivizade Muhiddin Efendi abdest alırken mest üzerine mesh yapılması konusundaki muhalefeti sebebiyle azlediliyor.

Hilmi Yavuz bu bahsi Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu’na dayandırıyor. “Yazıcıoğlu, Çivizade’nin ‘mesh’e ait bir fetvasında bu konuda İmam-ı Azam’a bağlı fakihlerin verdikleri hükümleri yetersiz bularak Şafii fakihlere atıfta bulunmasının ortalığı nasıl karıştırdığını açıklıkla gösteriyor. Çivizade’nin fetvasında Şafii fakihlere atıfta bulunulması, başta, o zaman Rumeli Kazaskeri olan Ebussuud efendi olmak üzere ulemayı fena halde öfkelendirir ve Ebussuud Çivizade’nin fetvasını reddeder. Kanuni bu meselenin çözümlenmesini ister, ulema toplanır ve dikkat edilsin, Şafii kaynaklarına başvuran Çivizade’yi değil ona karşı çıkan Ebussuud Efendi’yi haklı bulur. Hani Şafii fıkhı hakim olmuştu? Nerede?” (İslam’ın Zihin Tarihi.)

Çivizade ile Ebussuud Efendi arasında bir de para vakıfları ihtilafı var. Malum, Çivizade para vakıflarına cevaz vermiyor. Fakat bugünkü tabirle para vakıflarının faizle para verememesi memlekette kredi daralmasına ticaretin zaafa uğramasına sebep oluyor.

“Para vakfı caiz midir, değil midir? Bu anlaşmazlık Çivizade’nin...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gazze sualinden kimse kurtulamaz 24 Nisan 2024 | 188 Okunma Diyanet kendi işverenini nasıl tenkit etsin? 22 Nisan 2024 | 930 Okunma Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor 19 Nisan 2024 | 383 Okunma Millet CHP’ye CHP muamelesi yapmadı 17 Nisan 2024 | 997 Okunma Gele gele buraya mı geldik? 15 Nisan 2024 | 327 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar