Türk dünyasını, “tarihten sürgün”den kurtaracak ve yeniden ayağa kaldıracak yegâne güç, köklü medeniyet mefkûresidir!

Kazakistan’da halkla hükümet arasında durulmayan bir gerilim vardı: Halk büyük ekonomik sorunlarla boğuşuyordu. Sonunda beklenen oldu: Kazak halkının bir kısmı LPG zamlarını bahane ederek sokaklara...

Kazakistan’da halkla hükümet arasında durulmayan bir gerilim vardı: Halk büyük ekonomik sorunlarla boğuşuyordu.

Sonunda beklenen oldu: Kazak halkının bir kısmı LPG zamlarını bahane ederek sokaklara döküldü.

KAOS, KAÇINILMAZDI!

Kazakistan’ın muhalif lideri Muhtar Abblyazov Fransa’da sürgünde.

Oradan Kazakistan halkını sosyal medya üzerinden örgütlüyor ve ayaklanmaya kışkırtıyor.

Zamlar geri alınmasına ve hükümet istifa etmesine rağmen protestolar durmadı, iyice tırmandı.

Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) adına Rusya’yı yardıma çağırdı. Kazakistan televizyonunda halkına hitaben sadece Rusça bir konuşma yaptı ve ülkede sıkıyönetim ilan edildiğini ve “ayaklanmalara katılan teröristlere vur emri verilerek ateş edileceğini” duyurdu.

Çok ürpertici bir durum bu.

Doğu Bloku’nun çökmesinden, Soğuk Savaş›ın bitmesinden itibaren 30 yıllık süreçte güç bela toparlanmaya, belli bir istikrara kavuşan Kazakistan›ın karıştırılması an meselesiydi. Güçlü doğal gaz yataklarına sahip bir ülke Kazakistan. Türkiye dışında Türk cumhuriyetlerinin en güçlü ve büyük ülkesi aynı zamanda. Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurulmasında belirleyici roller oynamış bir ülke.

Ülkenin iyi yönetilemeyerek içerden kaosa sürüklenmesinin ve dışarıdan da kolayca karıştırılmasının en temel nedeni, Sovyet emperyalizminin yol açtığı travmaları henüz atlatamaması, gerek jeopolitik olarak gerekse jeokültürel ve jeoekonomik olarak bağımsız hareket edecek bir konuma, düzeye ulaşamaması.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin İslâmî kesimleri intiharın eşiğine sürükleniyor (1) 29 Mart 2024 | 824 Okunma Bir milat olarak Gazze 25 Mart 2024 | 268 Okunma Ramazan Medeniyeti-7: Oruç insanı tutar ve putları kırar  24 Mart 2024 | 83 Okunma Ramazan Medeniyeti-6: Bütünleştirici hakikat şuuru ve şiiri 22 Mart 2024 | 46 Okunma Ramazan Medeniyeti-5: Ramazan’ın beyaz atları ve okları  18 Mart 2024 | 105 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar