Toplum “boşluk” kabul etmez: Nihilizm kıskacı!

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Yusuf Kaplan'ın bugünkü (28.10.2022)''Toplum “boşluk” kabul etmez: Nihilizm kıskacı!'' başlıklı yazısı.

Dünya koyu, kaskatı bir belirsizliğe doğru sürükleniyor: Çeşitli nihilizm biçimleri şeklinde tezahür eden bir ontolojik savrulma bu. Felsefî temelleri bakımından pagan, pratikte ise acımasız bir şekilde seküler kapitalist Batı uygarlığının insanlığı getireceği nokta bundan ötesi olamazdı.

Yaratıcı fikrinin ve hakikat fikrinin yitirildiği, bir zamanlar kutsanan tabiatın kontrol ve kolonize edilerek kapitalizm tarafından tepe tepe kullanıldığı, paganizmin yeniden hortlaması olarak adlandırılan modernlikle birlikte insanı tanrılaştıran Batı uygarlığının postmodern süreçte insansız bir dünya ve dünyasız bir insan portresiyle karşı karşıya bıraktığı bir ontolojik şiddetle karşı karşıya insanlık.

Değerin değersizleştiği, anlamın anlamsızlaştığı, hakikatin buharlaştığı bir dünyada hayatın tadı kaçtı kaçınılmaz olarak. Hayat çölleşti.

Toplum, bütün dünya, bütün toplumlar aynı kültürün, aynı seküler, sefih, ruhsuz, ayartarak kontrol ve kolonize eden popüler kültürün yıkıcı taarruzlarına maruz kalıyor…

İnsanlık, belirsiz bir uçuruma doğru sürükleniyor… İnsanın hayatını ve dünyanın geleceğini tehlikeye sokacak büyük bir çıkmaz sokağın eşiğine sürükleniyor: Nihilizm hiçbir zaman bu kadar etkin ve güçlü olamamıştı insanlık tarihi boyunca. Nihilizmin bütün türleri hükmediyor hayatımıza artık…

HEDONİZM DÜZENİ: YAKICI YAZ HÂLİ
Hedonizm, en yaygın nihilizm biçimi yeryüzünde el’an: Pasif nihilizm diyebiliriz hedonizme kolaylıkla. İnsanın hız, haz ve ayartının kölesi olduğu, insanlığın sorunlarına duyarsızlaştığı, kendisine de, dünyaya da, hayata da yabancılaştığı bir metamorfoz, bir mankurtlaşma biçimi üretiyor pasif nihilizm.

İnsanın insanlığın, dünyanın sorunlarına kayıtsız kalması, yabancılaşması, sadece kendi hazlarına kapanması, her şeyden önce kendi intiharından başka bir şey değil oysa.

Pasif nihilizm olarak tarif ettiğim bu ayartıcı hedonizm düzeninin, hem kapitalizmin insanın bedenini, hazlarını, duygu dünyasını kontrol ve kolonize etmesini ve insanın özgür iradesini yitirerek tastamam köleleşmesini sağlaması hem de tam da böyle ortamlara gebe olan sosyal darwinizm’in önünü sonuna kadar açarak dünyayı güçlü olanın haklı ve hâkim olduğu zorbalık biçimini dayatan orman kanunlarının hâkim olduğu şiddet yüklü bir hayatın, bir cehennemin eşiğine fırlatması kaçınılmaz’dı.

Hedonizm düzeni olarak pasif nihilizm, kitleleri hazcı ve hapçı popüler kültür ürünleriyle uyuşturarak insanları kapitalizmin kölelerine dönüştürüyor. Bu nihilizm biçimine kültürel, sosyal hatta politik nihilizm biçimi olarak da tarif edebiliriz. İnsanlığın sıcaklardan kavurulduğu yaz hâli de diyebiliriz buna.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fars emperyalizmi ve Şiî yayılmacılığı-3 15 Nisan 2024 | 910 Okunma Fars emperyalizmi ve Şiî yayılmacılığı-2 14 Nisan 2024 | 475 Okunma Ramazan Bayramı’nın çok katmanlı dünyası ve derûnî mânâsı 12 Nisan 2024 | 67 Okunma Sistemi dönüştürmek için çıktık yola ama sistem tarafından dönüştürüldük sonunda! Neden peki?  08 Nisan 2024 | 757 Okunma Mahşer’in üç atlısı: Kurucu Melikşah, uygulayıcı Nizamülmülk, temelleri-koyucu Gazâlî  07 Nisan 2024 | 584 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar