Taşlardan metafizik: Basel’e giriş

İsviçre Diyanet Vakfı’nın düzenlediği kitap fuarı için geldiğimiz İsviçre seyahatimizi MTO’muzun en parlak talebelerinden Ahmet Arif Kutlu kardeşimizin nefis kaleminden sizlere aktarmaya devam ediyorum. Ahmet Arif, bu kez Basel’i yazıyor. Zihin açıcı okumalar… *** Basel’in dehlizlerine gölgem düştü. Gölgeme seher kayıntısı bir mısra üşüştü "Tanrı ölmedi, hipergerçek bir şeye dönüştü’’ dedi, Baudriallard. Cevap vermedim. Karşımda bir fikir görmenin şevkindeyim. Zira bu fikir aksediyor şehrin her

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/trac

İsviçre Diyanet Vakfı’nın düzenlediği kitap fuarı için geldiğimiz İsviçre seyahatimizi MTO’muzun en parlak talebelerinden Ahmet Arif Kutlu kardeşimizin nefis kaleminden sizlere aktarmaya devam ediyorum. Ahmet Arif, bu kez Basel’i yazıyor. Zihin açıcı okumalar…

***

Basel’in dehlizlerine gölgem düştü. Gölgeme seher kayıntısı bir mısra üşüştü "Tanrı ölmedi, hipergerçek bir şeye dönüştü’’ dedi, Baudriallard. Cevap vermedim. Karşımda bir fikir görmenin şevkindeyim. Zira bu fikir aksediyor şehrin her kaldırımına çarparak. Bir fikir nasıl yaşarmış taştan binalarda, insanları nasıl dönüştürür ve onları çöp yığınlarından sözde tanrılar kılarmış.

Bendeyse; ideolojilerin dumura uğramış, mukallit ve sığ simalarından sebep, münevverlerim diklenemez oldu düşman tepelerin korkuluklarına bile. Tarlanın sahibiyle savaşmak mı? Hak getire. Elimde sepet, içinde hakikatin taştan hançerleri. Kime uzatsam ‘’big brother is watching me"’ 

Son yüzyılımızda en büyük garabet, Müslüman sınıfın entelijansiyasından ve nazariyatçılarından yoksunluğu. Temellendirilmiş teorilerle aklımızın hududuna dayanan Batılı aydına karşı, harp meydanında yalnız kaldı avam. Dünyamıza akın eden zehirleri, süzgecinden geçirip üst meclislerde tartışacak ve kollayacak bir sınıfın yokluğundan muzdaribiz. Avamın, ne karşı saldırının mahiyetini anlayacak yetkinliği vardı ne de harp meydanında ona kılıç çalacak âlimliği. Bir savunma mekanizması olarak külliyen reddi benimsedi.

Biz elimizde taş ve sopa, itikadımız en gizli sandukalarda. Mülkümüzün bahçesinde bir yanımızdan sıçrayan evrimlere, öteki yanda yeni bilimsel teorilere ve hürriyetini terimizle teslim ettiğimiz fakat bize düşman kesilen taze kurumlara karşı haysiyetimizi müdafaa ederken kendi felsefesi üstüne kentler bina ediyordu Batı. 

Biz, 21. yüzyılın ilk çeyreğinde, bir felsefe inşa etme harekâtına ortak oluyoruz. Kendi gerçeklik tasavvurumuzu, varlık hiyerarşimizi, fizik ve metafizik irtibatları kim olarak nasıl tanımladığımızı konuşacağız. Biz ilmin meydanında küfrün kellesini koparacağız. Dedem o taşı boş yere atmadı. Kalemle harp etmeyi bilmezdi. Bir itikadın haysiyetini bana değin muhafaza etti. Nesil ve devran döndü. Biz savaşı bitirip, itikadımızdan şehirler kuracağız.

***

Şehrin büyük kitapçılarından Bucher Brocky’deyiz. Sepete yeni hançerler koymak için. Yusuf hocam, Yusuf Karaburçak ve Basel’den Emre Kızıldağ, Muhammed Kocabaş, Sümeyye Kızıldağ, Fatma Zehra Sarı ile. Az evvel kentin yüzyıllar öncesinden kalma ağaçlı meydanına kurulmuş bir bit pazarının içinden geçtik. Şehir, devasa bir sitcom platosu. Mekandaki birliği yakalamasından ötürü söylüyorum bunu. Yükselen her yapı keyfince ve ayrıksı çehrelerle gölgesini düşürmüyor üstümüze. Aynı ruh, aynı frekans devam ediyor caddeler boyu. 

Bir şehir buluyorum karşımda. Kendi felsefesini, varlık anlayışını taşa ve betona aksettirmiş bir Basel. Ren’in suyu geçiyor yamacından. Gölgem düşüyor. Fısıldayacağım birkaç kelime, birikiyor ve ben saklamayacağım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
LGS 2025: Algılar, gerçekler ve iç muhasebe 21 Temmuz 2025 | 412 Okunma MTO akademik yaz kampları: Medeniyetin kalbinde bir diriliş iklimi (2) 20 Temmuz 2025 | 48 Okunma MTO akademik yaz kampları: Medeniyetin kalbinde bir diriliş iklimi (1) 18 Temmuz 2025 | 55 Okunma 15 Temmuz ve ötesi: Direniş ve diriliş ruhunun geleceği 14 Temmuz 2025 | 250 Okunma Kanlı pranga’lardan kurtuluyoruz; “kansız prangalar”dan da kurtulabilecek miyiz? 13 Temmuz 2025 | 161 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar