Seçimsiz seçim: Senkretizmin zaferi

Seçimler yereldi ama sonuçları genel oldu. Her şeyden önce, AK Parti de, Cumhur İttifakı da ülke genelinde oy oranlarını korudular ama AK Parti’nin İstanbul ve Ankara başta olmak üzere belli başlı büyük...

Seçimler yereldi ama sonuçları genel oldu.

Her şeyden önce, AK Parti de, Cumhur İttifakı da ülke genelinde oy oranlarını korudular ama AK Parti’nin İstanbul ve Ankara başta olmak üzere belli başlı büyük şehirleri alamaması, CHP’ye kaptırması, toplumun siyasî sosyolojisinin köklü bir değişim geçirdiğinin habercisi.

SİYASÎ SOSYOLOJİ ALTÜST OLURKEN...

Toplumun refah toplumuna doğru sürüklenmesi ve bunun kaçınılmaz olarak beraberinde getirdiği sekülerleşme süreci, toplumun siyasî sosyolojisini ve anlam haritalarını yerle bir ediyor: Bir kaç yıl öncesine kadar % 70-30 oranında gerçekleşen muhafazakâr-sol dengesi, şu an % 60-40 olarak gerçekleşmiş durumda.

En fazla 20 yıllık (yani bir kuşaklık) bir zaman dilimi içinde bu oran tersine dönme eğilimi gösteriyor: 20 yıl sonra muhafazakâr oran % 40 hatta altına düşecek; sol-seküler kesimlerin oranı ise % 60’lara çıkacak.

Daha önce de dikkat çektiğim bu siyasî sosyolojideki tepetaklak olma hâli, bu seçimlerde gerçeğe dönüştü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kendini bil, Rabbini bil, haddini bil. Ya da: Kültürel olarak “iktidar” değilseniz, siyasî olarak iktidar olamazsınız! 22 Nisan 2024 | 1.723 Okunma Fiîlî işgal dönemi bitti, zihnî işgal çağındayız! 21 Nisan 2024 | 245 Okunma İran tehlikesinin boyutlarını kavrayabilmiş değiliz!  19 Nisan 2024 | 969 Okunma Fars emperyalizmi ve Şiî yayılmacılığı-3 15 Nisan 2024 | 917 Okunma Fars emperyalizmi ve Şiî yayılmacılığı-2 14 Nisan 2024 | 482 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar