Kapitalizm dini, laik ikonolojisi ve faiz ahtapotu

Kapitalizm bir dindir. Dünyanın ve hayatın düzenini, işleyişini, gidişâtını, insanlığın mukadderâtını belirleyen seküler / pagan bir din.Kapitalizmin bir din olduğunu en iyi ilk kez Frankfurt...

Kapitalizm bir dindir. Dünyanın ve hayatın düzenini, işleyişini, gidişâtını, insanlığın mukadderâtını belirleyen seküler / pagan bir din.

Kapitalizmin bir din olduğunu en iyi ilk kez Frankfurt Okulu’nun en cins düşünürü Walter Benjamin telaffuz ve tarif etmiştir.

KAPİTALİZM DİNİ VE İKİ ÂMENTÜSÜ

Kendine özgü ikonolojisi, âyinleri, tapınma biçimleri olan laik bir din kapitalizm. Bir neo-paganizm biçimi. Din-dışı din. Din-dışı kutsallıklar üreterek varlığını ve hegemonyasını idame ettiren laik bir din.

Kapitalizm dininin iki sütun üzerinde yükselen laik ikonolojisi veya laik âmentüsü var: Para ve libido.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Batı’da üçüncü dalga İslâm düşmanlığı patlak verebilir mi?  28 Nisan 2024 | 109 Okunma Düşünemeyen insan, Batılı Leviathan düzeni ve İslâm’ın direnişi 26 Nisan 2024 | 275 Okunma Kendini bil, Rabbini bil, haddini bil. Ya da: Kültürel olarak “iktidar” değilseniz, siyasî olarak iktidar olamazsınız! 22 Nisan 2024 | 1.726 Okunma Fiîlî işgal dönemi bitti, zihnî işgal çağındayız! 21 Nisan 2024 | 247 Okunma İran tehlikesinin boyutlarını kavrayabilmiş değiliz!  19 Nisan 2024 | 970 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar