Ekonomik Savunma Hattı

Türkiye ekonomisi son yıllarda önemli ölçüde büyüme göstermiştir.İhracata dayalı büyüme stratejisine geçilmesiyle birlikte dış ticaret hacmi artmış ancak ihracatın ithalata...

Türkiye ekonomisi son yıllarda önemli ölçüde büyüme göstermiştir.

İhracata dayalı büyüme stratejisine geçilmesiyle birlikte dış ticaret hacmi artmış ancak ihracatın ithalata bağımlılığı da devam etmiştir.

İthal mal gruplarını incelediğimizde ise ara malı yani başka bir malın üretiminde kullanılan diğer malların ithalatının ön plana çıktığını görüyoruz. Ara malı ithalatında da ağırlıklı olarak üretimin en önemli girdilerinden olan enerji ithalinin yüksekliği göze çarpmaktadır.

**

İthalata bağımlı bir ihracat artışı cari açığı artırmakta, bu durum da ekonominin dövize olan hassasiyetini artırmaktadır.

Dövize karşı hassas olan bir ekonomik yapı spekülasyonlara karşı daha kırılgan olmaktadır. Nitekim bu kırılganlığı Gezi olayları ile başlayıp 15 Temmuz darbe girişimi ile zirveye ulaşan devamında da ekonomik saldırılara dönüşen süreçte net bir şekilde hissettik.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dünya Değişirken Yapılması Gerekenler... 03 Eylül 2018 | 6.823 Okunma Yüz Yılın Fırsatı 27 Ağustos 2018 | 85 Okunma Artık yüzyüzeyiz 20 Ağustos 2018 | 4.567 Okunma Türkiye’nin bazı gerçekleri 13 Ağustos 2018 | 368 Okunma Enflasyon sorunu nasıl çözülür? 06 Ağustos 2018 | 2.458 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar