Ekonomi Savaşları ve Türkiye’nin Haklı Mücadelesi

Dünyada güç dengesi değiştikçe güçleri zayıflayanlar güçlenen ülkeleri hedef tahtasına oturtmaya çalışıyorlar.2008 küresel finans krizi dünya tarihi açısından önemli bir...

Dünyada güç dengesi değiştikçe güçleri zayıflayanlar güçlenen ülkeleri hedef tahtasına oturtmaya çalışıyorlar.

2008 küresel finans krizi dünya tarihi açısından önemli bir kırılma noktası olmuştur. 1980 sonrasında şirketler üzerinden dünya üzerinde hegemonya sağlayan ABD, kendi içinde güç mücadelesi içine girince bu mücadele tüm dünyayı da etkisi altına aldı.

Başta şirketler ile ulus devletler arasında başlayan güç mücadelesi sonrasında uygulanan korumacı politikalarla birlikte ülkeler arasında da yaşanmaya başladı.

Gerek ülkelerin, gerekse ülke büyüklüğündeki çok uluslu şirketlerin hem kendi aralarında hem de karşılıklı olarak yürüttükleri ekonomik güç mücadelesi, özellikle 2008 küresel finans krizi sonrasında ekonomik savaşa dönüştü.

Ticaret savaşları meselesi son günlerde gündemi bir hayli meşgul ediyor. ABD’ye giren bilumum çeliğe %25, alüminyuma ise %10 gümrük vergisi getireceğini açıklayan Trump küresel finans krizi sonrasında artan ticaret savaşlarını daha da alevlendirdi.

Bu noktada altını çizmek istediğim bir husus var. Ticaret savaşları, yeni nesil küresel dünya savaşında yaşanan ekonomik güç mücadelesinin altında sadece bir cepheyi oluşturuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dünya Değişirken Yapılması Gerekenler... 03 Eylül 2018 | 6.823 Okunma Yüz Yılın Fırsatı 27 Ağustos 2018 | 85 Okunma Artık yüzyüzeyiz 20 Ağustos 2018 | 4.567 Okunma Türkiye’nin bazı gerçekleri 13 Ağustos 2018 | 368 Okunma Enflasyon sorunu nasıl çözülür? 06 Ağustos 2018 | 2.458 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar