Bir Gelecek Tasavvuru

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Eylül ayında sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %10,4 arttı. Temmuz ayında %14,5 ve Ağustos ayında %5,2’lik...

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Eylül ayında sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %10,4 arttı. Temmuz ayında %14,5 ve Ağustos ayında %5,2’lik yıllık artışı düşündüğümüz zaman 2017 yılı üçüncü çeyrekte büyüme oranlarının %7 seviyesinde gelmesi hiç şaşırtıcı olmayacaktır.

Türkiye’nin 2023 hedeflerini düşündüğümüz zaman bu oranlar yetersiz. Dünya’nın ilk on ekonomisine girmek için daha hızlı büyümeye ihtiyaç var.

Hızlı büyüme için imalat ve sanayi sektörüne, bu sektörlerde de dönüşüme ihtiyaç var. Şöyle ki: Düzenli verimlilik artışı sağlamalıyız. Verimlilik artışları için ise sistematik, nitelikli, teknolojik ve organizasyonel gelişim gerekli.

İktisadi gelişim, yapısal dönüşüm ihtiyacını beraberinde getirir. Bu bağlamda yerli otomobil üretimi önemli bir adım.

Yerli otomobil, yüksek katma değerli, teknoloji yoğun, sadece günümüze değil geleceğe hitap edebilecek bir proje olarak hazırlanmış görünüyor. Yani yerli otomobilin elektrikli olması geçmişte kaçırılan fırsatı bypass edecektir.

Dış ticaret açığına neden olan önemli kalemler arasında yer alan otomobil ithalatı, yerli otomobil sayesinde istihdam ve ihracat artışına olumlu katkı sağlayacaktır. Böylece ekonomik büyümenin hızı da artacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dünya Değişirken Yapılması Gerekenler... 03 Eylül 2018 | 6.823 Okunma Yüz Yılın Fırsatı 27 Ağustos 2018 | 85 Okunma Artık yüzyüzeyiz 20 Ağustos 2018 | 4.567 Okunma Türkiye’nin bazı gerçekleri 13 Ağustos 2018 | 368 Okunma Enflasyon sorunu nasıl çözülür? 06 Ağustos 2018 | 2.458 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar