Türkiye yeni düzene hazır mı?

Uzun bir süredir yazılarımda dünya düzeninin yeniden kurulduğuna işaret ediyorum.Özellikle 2008 küresel finans krizi sonrasında artan korumacı politikalar küresel ekonomide kırılmaya sebebiyet verirken, Trump’ın ABD...

Uzun bir süredir yazılarımda dünya düzeninin yeniden kurulduğuna işaret ediyorum.

Özellikle 2008 küresel finans krizi sonrasında artan korumacı politikalar küresel ekonomide kırılmaya sebebiyet verirken, Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından korumacılık ciddi anlamda hız kazandı.

1980’li yılların ardından hızla yayılan küreselci politikalar son yıllarda yerini daha devletçi politikalara bıraktı.

Trump’ın son dönemde gerek Çin’e karşı gerekse AB’ye karşı takındığı tavır ithalatı azaltıcı ihracatı artırıcı etki oluşturmak için. Çünkü 1980’li yıllarda ABD’de başlayan küreselci politikalar dünyayı tek bir ülkeymiş gibi görmüş soğuk savaşın sona ermesiyle birlikte kendisine daha rahat bir yayılma ortamı bulmuştur.

Çok uluslu şirketler böylesi bir ortamda öylesine büyümüşlerdir ki; ciroları ülkelerin GSYH’larından daha büyük hale gelmiştir.

Üretimi bir ülkede, yönetimi bir başka ülkede, pazarı tüm dünya olan küreselci politikalar ulus devletlere fayda sağladığı gibi büyük hasarlar da vermişlerdir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dünya Değişirken Yapılması Gerekenler... 03 Eylül 2018 | 6.823 Okunma Yüz Yılın Fırsatı 27 Ağustos 2018 | 85 Okunma Artık yüzyüzeyiz 20 Ağustos 2018 | 4.567 Okunma Türkiye’nin bazı gerçekleri 13 Ağustos 2018 | 368 Okunma Enflasyon sorunu nasıl çözülür? 06 Ağustos 2018 | 2.458 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar