Tıp dünyasından ‘Eşkıya’ya teşekkür

Malum, sonu gelmez bir şiddet sarmalının içinde inim inim inliyoruz. Tıp dünyası da, şiddetten en fazla nasibini alan kesimlerden biri. Gün geçmiyor ki, hasta yakınları tarafından saldırıya uğrayan bir doktor...

Malum, sonu gelmez bir şiddet sarmalının içinde inim inim inliyoruz. Tıp dünyası da, şiddetten en fazla nasibini alan kesimlerden biri. Gün geçmiyor ki, hasta yakınları tarafından saldırıya uğrayan bir doktor haberiyle karşılaşmayalım.
Atv dizisi 'Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz'da geçen hafta ekrana gelen hastane sahnesi ise tıp dünyası tarafından büyük takdirle karşılandı. Vurulan 'Hızır Reis' ile 'Hurşit', yakınları tarafından acil servise yetiştirildi.
Sedyeye konulan yaralılarla birlikte yakınları da hastanenin içine girdi.
Doktorlar, ameliyathanenin önünde "Buraya giremezsiniz.
Lütfen bu alanı terk edin" dediklerinde hepsi bu talimata uyup gerisini doktorların uzmanlığına bırakarak sakince dışarı çıktılar. Acıları, endişeleri, öfkeleri ne denli büyük olsa da, hastane koridorlarında son derece sessiz ve sakin bir şekilde beklediler.
Hatta tansiyonun yükseldiği dakikalarda bile oranın hastane olduğunu hatırlayıp birbirlerini uyardılar.
Bu 'örnek' sahne, duyarlı doktorların da dikkatinden kaçmadı. Türkiye'nin en ünlü kalp doktorlarından Bingür Sönmez, sahnenin ardından dizi ekibini arayıp sosyal medyada paylaşmak üzere o sahnenin görüntülerini istedi. Bingür Hoca ile ben de görüştüm. "Bizim böyle sahnelere o kadar ihtiyacımız var ki" diye başlayarak şunları söyledi:
"Bizim ve arkadaşlarımızın bu tür durumlarda başımıza neler geldiğini tahmin bile edemezsiniz. Yaralıların yakınları acil servisleri, ameliyathaneleri savaş alanına çevirirler. Adam geldiğinde ölmüştür ama onlar camı çerçeveyi indirip doktorları darp ederler. Yahu gidip o adamı kurşunlayandan hesap sorsana, doktorla ne işin var?
Mafya dizilerinde hep ameliyathanede doktorun başına silah dayarlar ve 'O yaşamazsa sen de ölürsün' derler. İlk kez 'Eşkıya'da örnek bir tavır görünce bunu sosyal medyada paylaşıp çoğaltma ihtiyacı hissettim. Hem kendi adıma, hem de tıp camiası adına tüm 'Eşkıya' ekibine, toplumda duyarlılık yaratacak bu örnek sahne için teşekkür ediyorum." Bu görüşmemizin ardından Bingür Hoca o sahneyi sosyal medya hesaplarından paylaşıp altına da şu notu ekledi: 'Lütfen ulaşabildiğiniz tüm zincirlere gönderin. Gördüğünüz gibi dizilerden başka sığınacak bir yerimiz kalmamış bu insanları eğitmek için.
Hiç olmazsa olumlu bir örnek var.' (Dr. Bingür Sönmez, bir süre önce silahlı saldırıya uğrayıp elinden yaralanmıştı.) Her ne kadar vurdulu kırdılı gibi görünse de dizinin mesajı net: 'Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz!'
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir gün gitsen bile Hatıran Yeter 28 Mart 2024 | 421 Okunma 3 milyon kişi oyuncu olmak için sırada 27 Mart 2024 | 229 Okunma Anasının ak sütü gibi helal 26 Mart 2024 | 282 Okunma Tükürmek serbest 24 Mart 2024 | 158 Okunma Neredesiniz babayiğit mizahçılar? 23 Mart 2024 | 51 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar