Deprem hasarını çok katlı binalar önler

Kafayı yediğimi düşünüyorsunuz değil mi? Ama hüküm vermeden önce anlatacaklarımı dinleyin: Bağıra çağıra gelmekte olan İstanbul depremine karşı kent sakinleri bir türlü kentsel...

Kafayı yediğimi düşünüyorsunuz değil mi? Ama hüküm vermeden önce anlatacaklarımı dinleyin: Bağıra çağıra gelmekte olan İstanbul depremine karşı kent sakinleri bir türlü kentsel dönüşüm projelerine destek vermiyor. Neden? Bizde emlak rantı, hayati kaygılardan önde gelir de o yüzden.
Emekli Rüştü Efendi, zamanında emekli ikramiyesi ile aldığı hayattaki tek varlığı olan dairesinin 20 metrekare küçülmesini istemez. Çünkü müteahhit, kâra geçmek için kendisine de metrekare ayırmak ister. Rüştü Efendi de ölümü göze alıp, binasını müteahhide vermeye yanaşmaz. "Al sana 1,5 milyon lira faizsiz kredi, yıktır evini, yenisini yaptır" dersiniz, "Emekli maaşımın tamamı, o krediyi ödemeye yetmez" deyip, ayak diretir.
Peki çözüm? İstanbul'un zemini kuvvetli, metrekare fiyatı yüksek ilçeleri Şişli ve Beşiktaş başta olmak üzere bu kriteri karşılayan semtlerinde depreme dayanıklılık standardı yüksek olmak koşuluyla çok katlı binalara izin vermek. Böylece hem ev sahipleri hem de müteahhitler kentsel dönüşüme gönüllü olur. İnşaat firması hem eski metrekare haklarını korur hem de ekstra katlarla kâra geçer.
Evet, çok katlı yapılaşmanın da trafik ve altyapı hizmetleri gibi...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Esra Erol skandalı ortaya çıkardı 30 Nisan 2024 | 351 Okunma Bırakın da TOGG ile gurur duyalım 28 Nisan 2024 | 294 Okunma Z kuşağı neler kaçırdı? 27 Nisan 2024 | 95 Okunma İşte Müge Anlı farkı 26 Nisan 2024 | 878 Okunma Ya Barış Manço olmasaydı? 25 Nisan 2024 | 244 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar