Kupanın sıkıntısı ‘VAR’

Futbolda video-hakem uygulaması (VAR), Rusya'da başlayan Dünya Kupası ile resmiyet kazandı. Karşılaşmanın baştan sona kaydedildiği ve kare kare izlendiği bir merkez var, bu merkezin başında da bir hakem. Gol, penaltı...

Futbolda video-hakem uygulaması (VAR), Rusya'da başlayan Dünya Kupası ile resmiyet kazandı. Karşılaşmanın baştan sona kaydedildiği ve kare kare izlendiği bir merkez var, bu merkezin başında da bir hakem. Gol, penaltı, kırmızı kart gibi kritik ve tartışmalı pozisyonları izliyor ve kulaklık yardımıyla karşılaşmanın orta hakemini bilgilendiriyor. Orta hakem, gerekirse karşılaşmayı durdurup video hakeme başvurabiliyor. Görüntüler izlendikten sonra kesin karar açıklanıyor.
İlk bakışta futbol adaletinin sağlanması açısından yararlı bir uygulama gibi görünüyor ama izleyici açısından bir tereddüt ve tempo kaybına yol açıyor. Diyelim ki top kale çizgisini geçti. Tribündekiler ve sahadakiler gole sevinmeden ya da üzülmeden önce hakeme dikkat kesiliyorlar.
Çünkü karar her an iptal edilebilir. O bir anlık duraksama bile futbolun ruhuna sekte vuruyor, mücadelenin akıcılığını ve doğallığını gölgeliyor.
Rusya- Mısır karşılaşmasındaki ilk uygulamayı görüp maçı 'tereddütler içinde' geçirdikten sonra kesin kararımı verdim: 'Hakem hataları' da futbolun doğal bir parçasıdır. İnsani her özelliğimizi dijital teknolojiye emanet ederek 'robotlaşmak', bence cezalandırılması gereken yeni bir kusurlu hareket.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uğurlu tik’in uğuru 29 Mart 2024 | 9 Okunma Bir gün gitsen bile Hatıran Yeter 28 Mart 2024 | 452 Okunma 3 milyon kişi oyuncu olmak için sırada 27 Mart 2024 | 229 Okunma Anasının ak sütü gibi helal 26 Mart 2024 | 282 Okunma Tükürmek serbest 24 Mart 2024 | 159 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar