Veresiye defterlerine iyilik silgisi

Bunca savaş, terör, cinayet, tecavüz haberi arasında bana insan olduğumu hatırlatan tek bir haber bile görsem, tadını çıkara çıkara bu köşede sizlerle paylaşmaktan büyük keyif alıyorum. Bugün de...

Bunca savaş, terör, cinayet, tecavüz haberi arasında bana insan olduğumu hatırlatan tek bir haber bile görsem, tadını çıkara çıkara bu köşede sizlerle paylaşmaktan büyük keyif alıyorum. Bugün de öyle yapacağım.
Belki onca haber arasında dikkatinizden kaçmıştır.
MÜSİAD'a üye Kilisli hayırsever işadamları bir araya gelip bir mahalleyi ziyarete gitmişler. Esnafın veresiye defterlerine göz atmışlar. Ne kadar borç varsa ödeyip ekonomik güçlük içinde oldukları için utançtan esnafın önünden bile geçemeyen vatandaşın yarasına merhem olmuşlar.
Aynı zamanda borçlarını tahsil edemeyen esnafa da soluk aldırmışlar.
Bunun eski bir Osmanlı geleneği olduğunu biliyorum.
Ahilik düzeninde, o zamanki esnaf odalarının işlevini gören loncalar bunu her ay düzenli olarak yapar, üyelerini çarşılarda gezdirip veresiye defterlerindeki borçları sildirirlermiş.
Hatta öyle bir esnaf ahlakı varmış ki; hilecileri, hurdacıları aralarında asla barındırmazlarmış.
Örneğin; bir ayakkabı ustası, özürlü bir malı müşterisine satmaya mı kalktı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erkek düşmanı reklamlar (!) 24 Nisan 2024 | 441 Okunma Neredesiniz sahte Atatürkçüler? 23 Nisan 2024 | 255 Okunma Elin garibanı dururken... 21 Nisan 2024 | 153 Okunma Son nefesimize kadar Gazze! 20 Nisan 2024 | 51 Okunma Sapıklar çocuklarımıza göz dikti 19 Nisan 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar