Kırmızı başlıklı kız

Sözcü Gazetesi Yazarı Yılmaz Özdil'in bugünkü (07.07.2022)''Kırmızı başlıklı kız'' başlıklı yazısı.

Antonio Di Pietro.

Yoksul bir ailenin çocuğuydu.

Savcı oldu.

Milano'da görevliydi.

Önüne sıradan bir nafaka davası geldi.

Milano belediyesinin temizlik işleri taşeronu olan Mario Chiesa, eşini boşamıştı, nafakayı ödemiyordu, eşi de intikam almak için savcılığa ihbar mektubu yazarak, “Mario rüşvetle ihale kapıyor” demişti.

Savcı, dosya üzerinde çalıştı, kadın doğru söylüyordu.

Savcının talimatıyla bir gizli polis işadamı kimliğine sokuldu, Mario'ya temas kurması sağlandı, Milano belediyesinden alınacak bir ihale karşılığında yedi milyon liret rüşveti verdi, Mario parayı aldı, tam o sırada suçüstü yapıldı.

Yedi milyon liret, bugünkü parayla sadece üç bin euroydu.

O an için henüz kimse farkında değildi ama, sadece üç bin euroluk rüşvete suçüstü yapılarak, İtalya'yı temellerinden zangır zangır sarsacak olan “temiz eller” operasyonu başlamış oldu.

Çünkü… Mario Chiesa'nın bilgisayarına el koyan savcı, gözlerine inanamamıştı, yedi bin kişilik rüşvet listesi çıkmıştı.

Namuslu savcı hiç tereddüt etmedi, arı kovanına elini soktu.

Mario Chiesa rüşveti topluyor, Milano belediye başkanı Paolo Pillitteri'nin banka hesabına yatırıyor, belediye ihaleleri de rüşveti verenlere dağıtılıyordu, trafik böyle işliyordu.

Astronomik rakamlar vardı.

Üstelik, Milano belediye başkanı Pillitteri, İtalya'da başbakanlık yapmış olan Sosyalist Parti lideri Bettino Craxi'nin kayınbiraderiydi.

Hadisenin nerelere kadar uzandığını gören savcı, kendisi gibi namuslu savcılardan ekip kurdu, Gherardo Colombo, Camillo Davigo, Saverio Borelli… Hukukun üstünlüğü için, İtalyan vatandaşlarının hakkını korumak için, hayatlarını ortaya koydular, mücadeleye başladılar.

Gerçekten cesaret istiyordu.

İtalya dediğin ülke, mafya cumhuriyetiydi.

Savcılar vuruluyor, hakimler havaya uçuruluyordu.

Gözünü budaktan sakınmayan bu dört savcı kolları sıvadı, beş binden fazla kişi hakkında yolsuzluk davası açtılar.

Siyasetçilerden mafya babalarına, spor kulübü başkanlarından sanatçılara kadar, kirliliğe bulaşmış herkesi hakim önüne çıkardılar.

Beş eski başbakan hakkında dava açtılar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hoşçakalın 10 Mart 2023 | 7.346 Okunma Çok muhabbet tez ayrılık 07 Mart 2023 | 7.114 Okunma Sözcü Televizyonu 21 Şubat 2023 | 3.827 Okunma Tercih, her şeydir 19 Şubat 2023 | 8.727 Okunma Üç oda bir tabut 18 Şubat 2023 | 4.034 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar