Karadelik

Dünya… Tarihte ilk kez “karadelik” fotoğrafı gördü.★Eşzamanlı sekiz teleskop tarafından görüntülenen karadelik, dünyadan üç milyon kat büyük, dünyadan 55 milyon ışık...

Dünya… Tarihte ilk kez “karadelik” fotoğrafı gördü.

Eşzamanlı sekiz teleskop tarafından görüntülenen karadelik, dünyadan üç milyon kat büyük, dünyadan 55 milyon ışık yılı uzaklıkta, M87 adı verilen bir galakside yeralıyor.

Karadelik denilen, aslında güneşten daha büyük kütleye sahip, eski bir yıldız…
İçindeki enerjisiyle dışındaki kütle çekimi arasındaki denge bozulunca, yani, iç enerjisi azalıp, dış çekimi baskın gelmeye başlayınca, çöküş sürecine giriyor.
Kendi etrafındaki dönüş hızı artıyor, hızlanıyor hızlanıyor hızlanıyor, oluşturduğu korkunç çekim kuvvetiyle, kendi içine doğru çöküyor, karadelik haline geliyor.
Bitmiyor… Doymak bilmeyen çekim gücü nedeniyle, etrafındaki her şeyi içine çekmeye başlıyor. Hiçbir şey ona karşı koyamıyor, direnemiyor. Karadelik tarafından yutulan her şey, gezegenler bile, atomaltı parçacıktan daha küçük bir hacme kadar sıkışıyor, eziliyor.
Neticede, karadelik’e dönüşen eski yıldız, sadece kendini yok etmekle kalmıyor, etrafını da yok ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hoşçakalın 10 Mart 2023 | 7.350 Okunma Çok muhabbet tez ayrılık 07 Mart 2023 | 7.116 Okunma Sözcü Televizyonu 21 Şubat 2023 | 3.827 Okunma Tercih, her şeydir 19 Şubat 2023 | 8.727 Okunma Üç oda bir tabut 18 Şubat 2023 | 4.037 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar