Fatih

“Sultan” unvanı ilk kez Çelebi Mehmed'in sikkesinde kullanıldı.

Osmanlı’da tahta oturan padişah, bismillah ilk iş, kendi adına sikke bastırırdı, hükümdarlığının alametiydi.

Osman Gazi’den itibaren bütün sikkeler gümüşken, ilk altın sikke Fatih Sultan Mehmet için bastırıldı.

Ön yüzünde “darib’ün nadri sahib-ül-izzi vennasri, filberri velbahri” unvanı bulunuyordu, yani “izzet sahibi, karaların ve denizlerin hakimi”ydi.

Arka yüzünde ise “Sultan Mehmed bin Murad Han azze nasrahü duribe fi Konstantiniyye, sene 882” yazıyordu, “Murad Han’ın oğlu aziz Sultan Mehmed tarafından 882 tarihinde Konstantiniyye’de bastırıldı.”

Yavuz Sultan Selim’in sikkesinde “sultan” sıfatının yanısıra “şah” sıfatı bulunuyordu, Mısır seferinden sonra “hadim ül Haremeyn’üş şerefeyn” ibaresini kullanmaya başladı, Hicaz’daki kutsal toprakların hamisi, “Mekke ve Medine’nin hizmetkarı” manasındaydı.

Kanuni Sultan Süleyman'ın sikkesinde, tıpkı babası Yavuz Sultan Selim gibi “şah” unvanı vardı, ayrıca “iki karanın ve iki denizin sultanı, Mekke ve Medine'nin hizmet eri” yazıyordu.

Padişahlarımız efendilerimizin sikkeleri...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hoşçakalın 10 Mart 2023 | 7.344 Okunma Çok muhabbet tez ayrılık 07 Mart 2023 | 7.112 Okunma Sözcü Televizyonu 21 Şubat 2023 | 3.827 Okunma Tercih, her şeydir 19 Şubat 2023 | 8.726 Okunma Üç oda bir tabut 18 Şubat 2023 | 4.032 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar