Şampiyon

Kuleli’den mezun olur olmaz kendini milli mücadelenin içinde bulmuş, İstiklal savaşının hemen her cephesinde vuruşmuştu. 9 Eylül’de İzmir’e girenlerden biriydi, süvari yüzbaşıydı, Mareşal Fevzi...

Kuleli’den mezun olur olmaz kendini milli mücadelenin içinde bulmuş, İstiklal savaşının hemen her cephesinde vuruşmuştu.
9 Eylül’de İzmir’e girenlerden biriydi, süvari yüzbaşıydı, Mareşal Fevzi Çakmak’ın yaveriydi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün “at yarışları modern toplumlar için sosyal bir ihtiyaçtır, geliştirmek gerekir” şeklindeki sözü, bu süvari yüzbaşının hayatının vizyonu oldu.
Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer aldı.
Soyadı olarak benimsedi.
Ahmet Atman oldu.

1927 senesinde ilk Gazi Koşusu’nda, Mustafa Kemal’le birlikte tribündeydi.
O tarihi koşuyu, şekerci Ali Muhiddin Hacıbekir’in Neriman isimli kısrağı kazanmıştı.
Laf aramızda, Hacıbekir’in çapkınlıkları dillere destandı, hanımların sigarasını parayla yaktığı yolunda söylentiler filan vardı. Neriman ise, aslında, gönül ilişkisi yaşadığı evli bir kadının ismiydi, ünlü bir gazetecinin eşiydi.
Neyse… Gazi Koşusu’nu 1929’da Celal Bayar’ın, 1930’da İsmet İnönü’nün safkanları kazandı. Milli mücadele kahramanlarının tamamı, Atatürk gibi at sevdalısıydı.
Ahmet Atman da, sahibi olduğu taylarla Gazi Koşusu’nu üç defa kazandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hoşçakalın 10 Mart 2023 | 7.345 Okunma Çok muhabbet tez ayrılık 07 Mart 2023 | 7.112 Okunma Sözcü Televizyonu 21 Şubat 2023 | 3.827 Okunma Tercih, her şeydir 19 Şubat 2023 | 8.726 Okunma Üç oda bir tabut 18 Şubat 2023 | 4.033 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar