‘Bahçesiz okullar kapatılsın’

Okulun tatil olması dinlenmek için iyi bir fırsat. Bir yandan da eğitim ve öğretim üzerine düşünmek, mevcut durumu gözden geçirmek gerek. Öğrenme öğretme ve eğitim üzerine elbette bütün dünyada kafa yoruluyor ve alternatifler arasında daima okulsuzluk fikri üzerine inşa edilen seçenekler de var.

Another Brick in The Wall serisinin bir bölümünde Pink Floyd’un haykırdığı cümleler bir başkaldırı klasiği. “Sizin eğitmenize ihtiyacımız yok/düşünce denetiminize de ihtiyacımız yok/sınıflarda aşağılanmaya da/öğretmenler rahat bırakın çocukları/hey! öğretmen rahat bırak biz çocukları. Ivan Illich’in Okulsuz Toplum kitabına göre eğer okul, öğrenilen öğreten ve aynı zamanda deneyimlerin oluştuğu bir mekansa, bu vasat okullaşmadan da gündelik hayat içinde oluşturulabilir. Eğitim okul gibi bir araçla sağlandığında, adaletsiz gelir dağılımı olan toplumlarda sınıf farklılıkları yüzünden adaletsizliğe sebep olmaktadır. Hatta Illich, okulu modern proleteryanın dünya dini olarak tanımlamakta. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Üsküdar’da yılın sonu 30 Ocak 2021 | 193 Okunma Üsküdar’da yılın sonu 30 Aralık 2020 | 181 Okunma Üsküdar’da yılın sonu 30 Aralık 2020 | 21 Okunma İş hayatındaki terör 23 Aralık 2020 | 246 Okunma Dünyaya neden 16 Aralık 2020 | 171 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar