Yerseniz yedirirler

Geçenlerde bir işçi arkadaş aradı. İşverenlerle yaptıkları görüşmelerde işçinin fazla çalışmaya kalmama hakkı gündeme gelmiş. İşverenler, “fazla çalışma...

Geçenlerde bir işçi arkadaş aradı. İşverenlerle yaptıkları görüşmelerde işçinin fazla çalışmaya kalmama hakkı gündeme gelmiş. İşverenler, “fazla çalışma yaptırma işverenin anayasal hakkı” demişler. Bunun doğru olup olmadığını sordu. Ben, epeyce güldükten sonra, “yerseniz yedirirler” dedim ve böyle bir düzenlemenin söz konusu olmadığını, bu konunun İş Kanunu’nda düzenlendiğini, işçinin rızası alınmadan normal fazla çalışma yaptırılamayacağını anlattım.

Bu aralar “yerseniz yedirirler” sözünü çok kullanıyorum.

“Yedirmek” sözcüğü çok renkli.

Çocuğa yemek yedirebilirsiniz.

Bir şeyi azar azar ekleyerek bir başka şeyin içine katabilirsiniz.

Rüşvet vermek de yedirmektir.

Bir de aldatmak gibi bir anlamı var.

Eğer bir konuyu bilmiyorsanız, yanlış bilgiyi size doğru gibi gösterirler; yerseniz, yedirirler. Yemeyeceksiniz. Yememek için de öğreneceksiniz.

KİTAP VE GAZETE OKUYANLAR

Geçenlerde bir toplantıda kaç kişinin bir önceki bir ay içinde bir kitap okuduğunu sordum. Kimse elini kaldırmadı. Sonra bir katılımcı, internetten bilgilendiklerini söyledi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar