TİP’in kuruluşu ve TKP

Türkiye’nin toplumsal ve siyasal mücadele tarihinde çok önemli bir yeri olan Türkiye İşçi Partisi 13 Şubat 1961 günü kuruldu. TİP’e damgasını vuran kişilerin başında Mehmet Ali Aybar, Behice Boran...

Türkiye’nin toplumsal ve siyasal mücadele tarihinde çok önemli bir yeri olan Türkiye İşçi Partisi 13 Şubat 1961 günü kuruldu. TİP’e damgasını vuran kişilerin başında Mehmet Ali Aybar, Behice Boran, Sadun Aren ve Nihat Sargın geliyordu. Kendilerini ve arkadaşlarını saygıyla anıyorum. Büyük zorlukları aşarak verdikleri cesur ve kararlı mücadele, halkımızın ve işçi sınıfımızın bilinçlenmesine ve ülkemizin demokratikleşmesine çok büyük katkılarda bulundu. 
TİP konusunda pek bilinmeyen bir alan, TİP’e öncelikli olarak damgasını vurmuş olan bu dört saygın kişinin Türkiye Komünist Partisi ile bağlarıydı. 

TİP’İN PROGRAM TASLAĞINI MİHRİ BELLİ HAZIRLAMIŞ

TİP, işçilerin büyük bir bölümünün Demokrat Parti’yi desteklediği koşullarda, bir sendikacılar partisi olarak doğdu. 
Sendikacıların kurduğu TİP’in ilk başta programı yoktu. Mihri Belli, TİP’in program taslağını kendisinin nasıl hazırladığını şöyle anlatmaktadır:
“Bir gün Orhan Müstecabi geldi, iş hukukundan anlayan bir hukukçu arkadaş tanıyıp tanımadığımı sordu. TİP’lilerin böyle birine ihtiyaçları varmış. Olcayto İlter’i gönderdim. (...) Olcayto iki hafta sonra geldi, ‘Beni TİP genel sekreteri yaptılar’ dedi. Program ve tüzük taslağını kaleme alma işini de ona yüklemişler. (...) Bir program taslağı kaleme aldık. Oturduk Olcayto’yla rötuştan geçirdik. Kuruculara sunulan taslak böyle hazırlandı.” (Mihri Belli, İnsanlar Tanıdım, Mihri Belli’nin Anıları, Doğan Kitap, İstanbul, 2000, s.456; TİP, Türkiye İşçi Partisi Programı, İst., 1961, 16 s.)

TİP’E YÖNELİK ELEŞTİRİLER

...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar