Karl Marx öldü mü?

Karl Marx 1818 yılında doğdu ve 14 Mart 1883 tarihinde öldü.Gerçekten öldü mü; çünkü bir insan ancak adı en son anıldığında gerçekten ölür. Bugün hâlâ Marx’ın...

Karl Marx 1818 yılında doğdu ve 14 Mart 1883 tarihinde öldü.

Gerçekten öldü mü; çünkü bir insan ancak adı en son anıldığında gerçekten ölür. Bugün hâlâ Marx’ın adını anıyorsak, doğumunun 200. yıldönümü olan 2018 yılında onun düşünce sistemini değerlendiren uluslararası toplantılar düzenleniyorsa, dergilerin özel sayıları çıkıyorsa, Marx’ın hâlâ hayatta olduğundan ve her türlü sömürücünün korkulu rüyası olmaya devam ettiğinden söz edebiliriz.

Ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum ama 12 Mart 1971 sonrasında bir olay anlatılırdı. Emniyet güçlerinin sol hareketler konusundaki bilgileri o tarihlerde sınırlıydı. Bir öğrenci evini polis basmış. Evde arama yapıyorlarmış. Duvarda da Karl Marx’ın o ünlü bol saçlı ve sakallı resmi varmış. Polis, evi aranan öğrenciye resmi gösterip, “kim bu?” diye sormuş. Öğrenci de, korkuyla, “dedem” diye yanıtlamış. Bunun üzerine polis, öğrenciyi dövmeye başlamış. Bir taraftan da, “böyle muhterem nur yüzlü bir dedenin torunusun, utanmadan anarşitlik yapıyorsun” diyormuş. (O yıllarda birçok kişi henüz “anarşist” diyemiyor, “anarşit” diyordu.)

O yıllara ilişkin bir başka benzer hikaye de Lenin’in bir kitabına ilişkindi. Bilindiği gibi, Lenin’in gerçek adı Vladimir Ilyiç Ulyanov’dur. Ancak kitaplarının çoğunda V.I.Lenin olarak geçer. Bir ev basılıyor. Tutanak tutuluyor. Polis, el konan kitaplardan birini, “Altıncı Lenin” (V.I.Lenin) diye yazdırıyor.

MARX BİR DAHİYDİ

Marx’ın yakın arkadaşı Frederick Engels, 1886 yılında yayımlanan Ludwig Feuerbach ve Klasik Alman Felsefesi’nin Sonu kitabındaki bir dipnotta şunları yazıyordu:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar