Kapitalizmi aşmanın yolu emperyalizmle mücadeleden geçer

Kapitalizm, bir dönem insanlığın gelişimine önemli katkılarda bulunmakla birlikte, zamanla gericileşmiş, insanlığı ve dünyamızı tehdit eden bir nitelik kazanmıştır. Küçük bir...

Kapitalizm, bir dönem insanlığın gelişimine önemli katkılarda bulunmakla birlikte, zamanla gericileşmiş, insanlığı ve dünyamızı tehdit eden bir nitelik kazanmıştır.
Küçük bir azınlık oluşturan servet sahiplerinin çıkarlarını korumak ve geliştirmek amacıyla on milyonlarca insanın öldürüldüğü savaşlar çıkarılmıştır. Kapitalizm, işçileri ücretli köle olarak kullanmakla kalmamış, insanları hukuken de köleleştirmiştir. Batı’nın “medeniyet” olarak nitelendirdiği düzen, milyonlarca Afrikalı kölenin cesetleri üzerinde inşa edilmiştir. Devletimiz, kapitalizmin en gelişkin biçimi olan emperyalizme karşı 200 yıla yakın bir süredir verilen mücadeleyle kurulmuştur ve ayakta durmaktadır. Kapitalizm ve onun son biçimi olan emperyalizm, sömürü, baskı ve zulüm demektir.
Kapitalizm aynı zamanda insanlar arasındaki ilişkilerde bencillik, bireycilik, yalancılık, sahtekarlık ve bunların sonucunda insanların yalnızlaşması, alkolizm, uyuşturucu bağımlılığı, intihar demektir.
Kapitalizm aynı zamanda doğanın kaynaklarının kâr amacıyla israf edilmesi, dünyanın geleceğinin tehdit altına alınması demektir.

KAPİTALİZM NASIL AŞILACAK?

Bunlar ve benzeri nedenlerle, kapitalizm tarihin çöplüğüne atılmalıdır. İnsanlık, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya, dostluk ve tüm ihtiyaçlarının sade bir yaşam temelinde karşılandığı ve doğanın korunduğu bir düzene kavuşmalıdır.
Böyle bir düzenin yaratılması konusunda atılması gereken ilk adım, emperyalizme karşı mücadeledir.
Kapitalizm, 1780’lerde gerçekleşen Birinci Sanayi Devrimi sonrasında gelişmiş ülkelerde işçi sınıfları için bir cehennem yarattı. Son derece kötü çalışma koşu...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar