Kapitalizme teslim olmuş musunuz?

İnsanın bazı özellikleri kalıtımsal; bazı özellikleriyse toplumsal ilişkileriyle belirleniyor. Edinilmiş bazı özellikler de zaman içinde kalıtımsallaşabiliyormuş. Örneğin, kuşaklar boyunca...

İnsanın bazı özellikleri kalıtımsal; bazı özellikleriyse toplumsal ilişkileriyle belirleniyor. Edinilmiş bazı özellikler de zaman içinde kalıtımsallaşabiliyormuş. Örneğin, kuşaklar boyunca savaşçılık yapan bir halkın bu alandaki genleri de gelişebiliyormuş.

Türkiye’de kapitalizmin gelişmeye başlama tarihi herhalde 200 yılı aşmıştır. Kapitalizmin insan ilişkileri üzerinde çok olumsuz bazı etkileri var. Kapitalizm insanları bencil, bireyci, çıkarcı, acımasız, vefasız, ilkesiz, sahtekar yapıyor; insanları yalnızlaştırıyor; “insan insanın kurdudur” anlayışını hakim kılıyor. Kapitalizmin yarattığı acımasız rekabet koşulları insan kişiliğinde bu tür yeniden biçimlenmelere yol açıyor.

Türkiye’de kapitalizm yerleştikçe, insanlarımızda bu kişilik değişimleri de gecikmeli bir süreç içinde etkili oldu. Değişim henüz genlerimize işlemedi; Anadolu’nun yüzyıllar ve belki binyıllar içinde oluşmuş o güzel mayasını henüz bozamadı ama, toplumsal ilişkilerde etkili olmaya başladı.

Geçenlerde zenginlerin nasıl yaşadıklarına ilişkin bir yazı yazdım. Ardından bir gazetenin magazin haberlerinde bir oyuncu ve eşinin Maldivler’de geceliği 6.000 lira olan bir otelde tatil yaptığını okudum. Çiftlik Bank’ın yaratıcısı Mehmet Aydın da Dubai’de Atlantis The Palm Oteli’nde kalıyormuş ve bu otelde odanın bir gecelik fiyatı 20.000 liraymış.

Şimdi size bir sınav. Bakalım davranışlarınızda o güzel genlerimiz mi etkili, yoksa kapitalizmin yarattığı toplumsal ilişkiler mi?

LÜKS HAYAT ÇOK MU ÇEKİCİ GELDİ?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 148 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 79 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 270 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 101 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar