Kağıt üzerindeki hakkı hayata geçirmek

İşçi ve memur hakları tartışıldığında mutlaka ele alınması gereken bir konu, hakların kağıda geçirilmesiyle, kağıttaki hakların hayata geçirilmesinin iki ayrı aşama...

İşçi ve memur hakları tartışıldığında mutlaka ele alınması gereken bir konu, hakların kağıda geçirilmesiyle, kağıttaki hakların hayata geçirilmesinin iki ayrı aşama olduğudur.

Birkaç örnek bu ayrıma açıklık getirecektir.

Türkiye’de iş sözleşmesiyle çalışanlar (“işçiler”) için haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bu sürenin üzerindeki çalışmalar “fazla çalışma” sayılır ve bu ek sürenin ücretinin yüzde 50 zamlı ödenmesi gerekir.

Çevrenizdeki tezgahtarlara bakın! Günde ve haftada kaç saat çalışıyorlar? Peki, haftada 45 saatin üzerindeki süreler için zamlı ek ücret alıyorlar mı?

Bankalarımızın bir bölümüne bakın! Bazı bankalarda “iş bitene” kadar çalışılıyor ve ek ücret ödenmiyor.

Birçok işçi İş Kanunu’nu bilmiyor. Elindeki akıllı telefonla binbir numara çekiyor, ancak www.basbakanlik.gov.tr sitesine girerek İş Kanunu’nun en güvenilir son biçimini indirmeyi ve okumayı bilmiyor; veya bu konuyu önemsemeyerek haklarından vazgeçmiş oluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 148 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 79 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 270 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 101 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar