Kadroya geçirilen taşeron işçilerinin sorunları bitti mi?

Taşeron işçilerinin (“taşeronların” veya “taşeron işçilerin” değil) kadroya geçirilmesi süreci kamu kesiminde işçi istihdamını ciddi biçimde artırıyor. Yıllardır...

Taşeron işçilerinin (“taşeronların” veya “taşeron işçilerin” değil) kadroya geçirilmesi süreci kamu kesiminde işçi istihdamını ciddi biçimde artırıyor. Yıllardır düşmekte olan kamu işçisi sayısı böylece artacak. Bu, olumlu bir gelişme. Ancak taşeron işçilerinin sorunları bitmedi. 
Önce özel sektördeki taşeron işçileri var.
Sonra kamu kesiminde kadroya geçirilen taşeron işçilerinin hakları ve sorunları geliyor.
Ardından kamu kesiminde kadroya geçirilmeyenler var. Bunlar da iki grup halinde.
Birinci grup, bu süreçte işten çıkarılanlar. İkinci grup, kamuda taşeron işçisi olarak çalışmaya devam edecek olanlar. 

KADROYA GEÇİRİLENLERİN HAKLARI GASPEDİLİYOR

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile (M.127) kadroya geçirilen alt işveren işçilerinin toplusözleşme yapma hakları yaklaşık 3 yıl ortadan kaldırıldı. İlgili fıkra şöyledir: “Geçişi yapılan işçiler için yeni tescil edilen işyerlerinde, geçişten önce alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin sona erme tarihinden sonra yetki başvurusunda bulunulabilir.”
Konu, ayrıntılı olarak bilmeyenler için, biraz karmaşık gelebilir. Olay şu: Yüz binlerce taşeron işçisi kadroya geçirildi. Ancak bu işçiler için yaklaşık üç yıl süreyle toplu iş sözleşmesi yapılamayacak. Peki, bu işçilere hangi toplu iş sözleşmesi uygulanacak? Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesi.
Bu toplu iş sözleşmesinin koşulları ne?
Bunu yeni öğren...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar