Kadroya geçirilen taşeron işçilerine imzalatılan sözleşme

Nisan başında kadroya geçen taşeron işçilerine iş sözleşmesi imzalatılıyor. İstanbul Arnavutköy Belediyesi’ndeki taşeron işçilerine imzalatılan iş sözleşmesini bir işçi...

Nisan başında kadroya geçen taşeron işçilerine iş sözleşmesi imzalatılıyor. İstanbul Arnavutköy Belediyesi’ndeki taşeron işçilerine imzalatılan iş sözleşmesini bir işçi iletti. İmzalatılan iş sözleşmesi kadroya geçirilen işçilerin başına ileride neler geleceğinin göstergelerinden biri.

Belediyelerde kadroya geçirilen taşeron işçileri, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan bir toplu iş sözleşmesinin hükümlerine tabi. Belediyelerde geçerli olacak düzenleme, 30 Haziran 2020 tarihinde sona erecek. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçerli olacak düzenlemenin sona eriş tarihi ise 31 Ekim 2020.

Bu düzenleme ile kadroya geçirilen taşeron işçilerinin ücretlerine 1 Ocak 2018 tarihinden başlayarak 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılacak. Herhangi bir sendikanın üyesi olsalar da, olmasalar da bu düzenlemeye tabiler, bu düzenlemeden “yararlanıyorlar.” Altı aylık enflasyonun yüzde 4’ün üstünde gerçekleşmesi durumunda, aradaki farkın bir sonraki ücret zammına eklenmesi gibi bir uygulama söz konusu değil. Kamunun tüm işyerlerinde kadroya geçirilen taşeron işçileri, enflasyona karşı tümüyle korumasız durumda. Dövizin alıp başını gittiği ve enflasyonun da artacağı koşullarda, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi, belediyelerde de kadroya geçirilen taşeron işçileri hükümet tarafından yoksulluğa mahkum edilmiş durumda. 2020 yılı ikinci yarısına kadar sendikada örgütlenip toplusözleşme yapmaları da yasak. Bunun acısı önümüzdeki aylarda çıkacak.

6 YIL ÖNCEKİ YASADAN HABERSİZLER

Gelelim İstanbul Arnavutköy Belediyesi’nin imzalattığı iş sözleşmesine.

Sözleşmenin 1.23. maddesi şöyle: “4857 sayılı İş Kanununun 77’den 89 (89 madde dahil) maddesine kadar belirtilen ve çalışanları ilgilendiren hükümlere uymak ve ayrıca ilave olarak bu Kanunun 78. maddesine dayanarak çıkartılmış bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili Yönetmeliklerin amir hükümlerine (...) uymak, uymayanları uyarmakla yükümlüdür.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar