İşçilerin ve memurların olası eylemleri

Önümüzdeki günlerde işçi ve memur eylemlerinde bir artış göreceğiz. Sıradan bir işçinin ve memurun kitle eylemlerine yönelmesinin bazı önkoşulları vardır. Birinci önkoşul, gerçek...

Önümüzdeki günlerde işçi ve memur eylemlerinde bir artış göreceğiz. Sıradan bir işçinin ve memurun kitle eylemlerine yönelmesinin bazı önkoşulları vardır. Birinci önkoşul, gerçek gelirlerde ciddi oranda bir azalma, insanların kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarını ödeyememesi, krediyle alınmış evlere ve arabalara haciz gelmesi, işten çıkarmalar, ücretlerin düşürülmesi gibi etmenlerdir. Bunlar kişilerde ve genel olarak toplumda bir tepki birikimi yaratır.

Bugünlerde bu süreci yaşıyoruz. İkinci önkoşul, siyasal iktidarın zayıfladığına ilişkin yaygın algıdır. Yerel yönetim seçimlerinden sonra bu algı hızla yayılıyor. AKP’nin ülkeyi yönetemediği düşüncesi geniş çevrelerce kabul ediliyor. 

Bu iki koşul birarada oluşursa, işçiler ve memurlar (sendikalı olup olmadıklarına veya sendikalarının tavırlarına bakılmaksızın) eninde sonunda eylemlere yönelir.
Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte işyerlerindeki sorunlar giderek artıyor ve bu sorunların bedelinin büyük bölümü işçilere ödettiriliyor. 
Ekonomik krizin derinleşmesinin yanı sıra gündeme gelecek gelişmeleri, bazı tarihleri de dikkate alarak, şöyle özetleyebiliriz:

KAMU İŞÇİLERİNİN TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ

Günümüzde kamu kesiminde toplu sözleşme görüşmeleri süren işçi sayısı 200 bin dolaylarında. Esasında geçen yıl kamu kesiminde 800 bine yakın taşeron işçisi kadroya geçirildi; kamu kesimindeki işçi sayısı, belediyeler dahil, bir milyonu aştı. Ancak kadroya geçirilen taşeron işçileri adına 2020 yılının ikinci yarısına kadar toplu iş sözleşmesi yapılması mümkün değil. 

Kamu toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin teklifi 9 Temmuz günü açıklandı. Birinci altı ay için yüzde beş, ikinci altı ay için yüzde dört oranında bir zam öneriyorlar. Halbuki tüketici fiyatları 1 Temmuz 2018 - 31 Aralık 2019 döneminde yüzde 10.2 ve 1 Ocak 2019 – 30 Haziran 2019 döneminde beş oranında arttı. Ayrıca TÜİK’in tüketici fiyatlarının gerçek durumu ne ölçüde yansıttığı da tartışmalı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar