​İşçiler ve sendikalar haklarını kullanabilmeli

Sendikacılar ve kitle iletişim araçları (gazeteler, televizyon kanalları, sosyal medya) Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Uluslararası Çalışma Konferansı’nın bu yılki...

Sendikacılar ve kitle iletişim araçları (gazeteler, televizyon kanalları, sosyal medya) Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Uluslararası Çalışma Konferansı’nın bu yılki toplantısına delege olarak hangi örgütün katılacağını tartışıp durdu.

Bu konuda yazılan haberlerin çoğunu yazanlar, nereye niçin gidileceğini ve gidilen yerde ne yapılacağını bilmiyordu.

Halbuki önce öğrenilmesi, ardından tartışılması gereken, Türkiye’nin onayladığı ILO Sözleşmelerinin Türkiye’de işçilere ve memurlara sağladığı haklar.

Bu konuda işçi sendikaları da, kamu çalışanları sendikaları da susuyor. Ya bilmediklerinden susuyorlar, ya da konuşarak sermayedar sınıfla ve hükümetle karşı karşıya gelmek istemiyorlar.

Anayasanın 90. maddesine göre, onaylanmış ILO Sözleşmeleri bizim mevzuatımızın üstündedir. ILO Sözleşmeleriyle çelişen iç mevzuat hükümleri zımnen mülgadır. Yargıçlar, hükümet ve işverenler, ILO Sözleşmelerini doğrudan uygulamak zorundadır.

İşçiler ve sendikalar da, ILO Sözleşmelerinde yer alan haklarını bilip kullanmalıdır. Bu konuda en büyük görev de, Türkiye’yi ILO Uluslararası Çalışma Konferansı’nda delege olarak temsil eden Türk-İş’e düşmektedir.

Hakkını öğrenmeyen ve kullanmayanın ağlayıp sızlanması hiçbir işe yaramaz.

İŞÇİLERİN GREV HAKKI ÇOK GENİŞ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar