CHP’nin Kemalizm’den kopuşunda Ecevit’in sorumluluğu

RAHMETLİ Bülent Ecevit siyasi tarihimizin en saygın kişilerinden biridir. Sayın Ecevit, 12 Mart Darbesi’ne karşı çıkarak CHP Genel Sekreterliği görevinden istifa etti. “Toprak işleyenin, su kullananın” dedi. 1974...

RAHMETLİ Bülent Ecevit siyasi tarihimizin en saygın kişilerinden biridir. Sayın Ecevit, 12 Mart Darbesi’ne karşı çıkarak CHP Genel Sekreterliği görevinden istifa etti. “Toprak işleyenin, su kullananın” dedi. 1974 yılında ABD’ye meydan okuyarak haşhaş ekimine izin verdi ve Türk ordusunu Kıbrıs’a gönderdi.

Rahmetli Ecevit, bunların yanı sıra, kültürü ve sayın Rahşan Ecevit’le birlikte sürdürdükleri sade yaşamla da siyasi tarihimizde özel bir yere sahiptir.

Ancak politikacıların çoğunda görülen vefasızlık özelliği Sayın Ecevit’te de vardı.

İşçilere grev hakkını verdiğine ilişkin efsanenin gerçekdışı olduğunu; esasında Ecevit’in Çalışma Bakanlığı döneminde işçilerin grev hakkının kısıtlandığını ve memurlara sendikalaşma hakkının engellendiğini daha önce yazmıştım.

Ecevit’in en önemli olumsuzluğu da, CHP’nin Kemalizm’den kopuşundaki rolüdür.

KEMALİZM’İN KÜÇÜMSENMESİ SOSYAL DEMOKRASİYE GÖTÜRDÜ

Sayın Ecevit’in 1970 yılında yayımlanan Atatürk ve Devrimcilik kitabındaki görüşleri daha önce aktarmıştım:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar