İşçiye fazla çalışma zorunluluğu

Türkiye’de birçok işçi işe girerken imzaladığı bireysel iş sözleşmesiyle kendi haklarını ciddi biçimde kısıtlamaktadır. İşçilerin bu konularda duyarlı hale getirilmesi...

Türkiye’de birçok işçi işe girerken imzaladığı bireysel iş sözleşmesiyle kendi haklarını ciddi biçimde kısıtlamaktadır. İşçilerin bu konularda duyarlı hale getirilmesi, işçilerin güveninin ve desteğinin sağlanabilmesinin birinci önkoşuludur.

4857 sayılı İş Kanununun 41. maddesine göre, işçi fazla çalışmaya zorlanamaz; fazla çalışma işçinin rızasına veya onayına bağlıdır. Fazla çalışma yapılan süredeki saat ücreti yüzde 50 zamlıdır.

Ülkemizde birçok işçi, haftalık 45 saati aşan çalışmaları karşılığında fazla çalışma ücreti alamamaktadır. Bu işçiler, fazla çalışma yaptıklarını kanıtladıkları takdirde, geçmişe dönük beş yıllık süre için fazla çalışma ücreti talep edebilir ve alabilirler.

Bazı iş sözleşmelerinde fazla çalışma, hafta tatilinde çalışma ve genel tatilde çalışma konularında peşin onay vardır. Bu durumda, işçiden fazla çalışma veya hafta tatilinde veya genel tatilde çalışma istendiğinde işçi bu isteği yerine getirmezse, tazminatsız olarak işten çıkarılabilmektedir.

Bu nedenlerle, işçilerin fazla çalışma konusundaki haklarını bilmeleri, onları ciddi sıkıntılardan kurtaracaktır.

ÜCRETSİZ FAZLA ÇALIŞMA

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar