Kadroya geçirilen taşeron işçilerinin hak kaybı

Türkiye’de kamu kesiminde çalışan taşeron işçilerinin büyük çoğunluğu, 2 Nisan 2018 tarihinde kadroya geçirildi. Kamu kesiminde bazı işlerde ve işyerlerinde çalışanlar ise...

Türkiye’de kamu kesiminde çalışan taşeron işçilerinin büyük çoğunluğu, 2 Nisan 2018 tarihinde kadroya geçirildi. Kamu kesiminde bazı işlerde ve işyerlerinde çalışanlar ise hâlâ taşeron işçiliğine devam ediyor.
Kadroya geçen taşeron işçileri önce gerçekten bayram yaptı. Kadroya geçtiklerinde daha önceden beri kadrolu olan işçilerin haklarına zaman içinde sahip olacaklarını ve “kadro” ile birlikte iş güvencesine kavuşacaklarını umuyorlardı. Siz bu konuda kendilerini uyardığınızda da sizin AKP’ye karşı ne kadar önyargılı olduğunuzu, onların kötülüğünü istediğinizi filan düşünüyorlar ve hatta bazen dile getiriyorlardı.
KARAMAN’IN KOYUNUNUN OYUNU
Karaman’ın koyunu, sonra çıkar oyunu. Bir musibet bin nasihatten iyidir.
Karaman’ın koyununun oyunu çıktı. Kamu kesiminde kadroya geçen taşeron işçileri şimdi iki musibeti birlikte yaşıyor.
Kamu kesiminde kadroya geçebilen taşeron işçilerinin çalışma koşullarını belirleyen metin, Yüksek Hakem Kurulu’nun taşeron işçilerine ilişkin olarak sonuçlandırdığı ve süresi en son sona eren toplu iş sözleşmesidir.
Bu toplu iş sözleşmesi sona ermeden önce, kadroya geçen taşeron işçileri için yeni bir toplu iş sözleşmesi imzalanamaz.
Belediyelerde kadroya geçen işçiler için bu süre 30 Haziran 2020, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya geçenler için ise 31 Ekim 2020’dir.
UYGULANACAK ÜCRET ZAMLARI
Bu tarihe kadar bu işçilere yapılacak zamma ilişkin düzenleme, söz konusu metinde şöyle yer almaktadır:
“Ücret Zammı:
- 01.01...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 148 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 79 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 270 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 101 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar