Kıdem tazminatı: Cambaza değil, yankesiciye dikkat!

Daha önce de birkaç kez yazdım; ancak kulaktan dolma bilgi, bilimsel çalışmanın önüne geçmeyi sürdürüyor. Yeni Ekonomi Programı’nda “sosyal tarafların mutabakatıyla kıdem tazminatı reformu...

Daha önce de birkaç kez yazdım; ancak kulaktan dolma bilgi, bilimsel çalışmanın önüne geçmeyi sürdürüyor.
Yeni Ekonomi Programı’nda “sosyal tarafların mutabakatıyla kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecektir” yazıyor. Birçok kişi, bu ifadeden hareketle, yine kıdem tazminatı fonunu tartıştı ve kıdem tazminatı hakkına yönelik gerçek tehlike ve tehdidi görmedi veya göremedi. 
Kıdem tazminatına yönelik en ciddi ve sendikacıların birçoğunun farkına bile varmadan gerçekleştirilecek saldırı, kıdem tazminatı fonu alanında değildir. Belirli süreli iş sözleşmelerinin kullanımının önündeki engellerin kaldırılmasıyla, kıdem tazminatı hakkı tümüyle yok edilir.
BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİNDE KIDEM TAZMİNATI ÖDENMEZ
Mevzuatımızda iş sözleşmeleri iki türlüdür: Belirli süreli, belirsiz süreli. Belirli süreli iş sözleşmesi sona erdiğinde kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ödenmez ve bu durumda işçinin işe iade davası açma hakkı (“iş güvencesi”) yoktur. İhbar, kıdem ve iş güvencesi hakları yalnızca belirsiz süreli iş sözleşmelerinin sona ermesi durumunda geçerli olabilir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 18.9.1996 gün ve 1996/9-489 E 1996/594 K sayılı kararı şöyledir: “Belirli süreli iş sözleşmelerinde sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi durumunda kıdem tazminatının hüküm altına alınması doğru değildir. Çünkü böyle bir durumda sözleşme sürenin bitimi ile sona ermektedir ki, bu fesih şekli kıdem tazminatına hak kazandıran hallerden değildir.”
İŞVERENLER, BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ İSTİYOR
Türkiye’de işverenlerin...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar