İşçiler bu kurtuluş savaşında ne yapacak?

Türkiye günümüzde emperyalizme ve özellikle de Amerikan emperyalizmine karşı ikinci kurtuluş savaşımızı veriyor.  Amerikan emperyalizmi şimdi de bir ekonomik savaş başlattı. İşsizler ve emeklilerle...

Türkiye günümüzde emperyalizme ve özellikle de Amerikan emperyalizmine karşı ikinci kurtuluş savaşımızı veriyor. 
Amerikan emperyalizmi şimdi de bir ekonomik savaş başlattı.
İşsizler ve emeklilerle birlikte milletimizin yüzde 80’inden fazlasını oluşturan işçi sınıfımız bu savaşta nasıl bir tavır alacak?
BİRİNCİ KURTULUŞ SAVAŞINDA İŞÇİ SINIFIMIZ
1919-1922 yıllarında Birinci Kurtuluş Savaşımız sürerken işçi sınıfımızın çok büyük bölümü işgal altındaki İstanbul’daydı. Bu işçilerin bir bölümü işgalcilerle açıkça işbirliği yapan Rum ve Ermenilerdi; ancak epeyce bir bölümü de henüz Türk kimliğini yeterince kavrayamamış Müslüman işçilerdi.
Bu işçilerin çok büyük bölümü de, onları örgütlemeye çalışan sendikalar, dernekler ve siyasi partiler de Anadolu’daki mücadeleye destek vermedi. Türkiye işçi sınıfı tarihinin en karanlık sayfaları, işgal altındaki İstanbul’da yazıldı.
İstanbul’daki işçiler aptal mıydı? İşgalin ne anlama geldiğini kavramıyorlar mıydı?
Bu soruya doğru yanıt veremezsek, günümüzde işçilerin ikinci kurtuluş savaşımızdaki olası tavrını da anlayamayız.
İşçiler arasında tabii ki vatanseverlik duygusuyla hareket eden ve varlığını bağımsızlık mücadelesine adamış insanlar vardı. Bunlar ya Anadolu’ya geçtiler, ya da İstanbul’daki direnişe katıldılar. Ancak sıradan işçiler, yani işçilerin büyük çoğunluğu, Anadolu’daki mücadeleye destek vermedi.
Niçin? 
O günkü sıradan işçiler de, bugünkü sıradan işçiler de kısa vadeli çıkarlarını çok iyi bilen, kolay kol...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 148 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 79 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 270 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 101 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar