Enflasyon ve sınıf mücadelesi

Kitlelerin, diğer bir deyişle sıradan insanların mevcut uygulamalara ve düzene karşı tepkilerini tahmin edebilmek için iki etmene bakmak gerekir.Birinci etmen, insanların hayatlarından memnun olup olmadıklarıdır. İkinci etmen...

Kitlelerin, diğer bir deyişle sıradan insanların mevcut uygulamalara ve düzene karşı tepkilerini tahmin edebilmek için iki etmene bakmak gerekir.

Birinci etmen, insanların hayatlarından memnun olup olmadıklarıdır. İkinci etmen, tepkilerini dile getirdiklerinde başarı şansına ilişkin tahminleridir.

Kitleler, yani sıradan milyonlarca insan, hayatlarından memnunsa, hiçbir güç onları uygulamalara ve düzene karşı harekete geçiremez. Eğer hayatlarından memnun değillerse ve tepkilerini eylemli bir biçimde gerçekleştirdiklerinde ibret-i alem için ezilmeyeceklerini hissediyorlarsa, hiçbir güç onların hareketini engelleyemez.

İnsanların hayatlarından memnun olup olmadıklarını anlamada iki kavram işe yarar: Mutlak yoksullaşma ve nispi yoksullaşma.

MUTLAK YOKSULLAŞMA

Mutlak yoksullaşma, insanların gerçek gelirlerinin azalmasıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar