Gençlerimiz işçileşiyor

ODTÜ’yü 45 yıl önce, 1973 yılında bitirdim. Bizden önceki kuşaklarda ve bizim kuşakta, üniversite diploması insanın geleceğini güvence altına alan bir belgeydi. Bizim kuşaktan üniversiteyi bitirenler iş...

ODTÜ’yü 45 yıl önce, 1973 yılında bitirdim. Bizden önceki kuşaklarda ve bizim kuşakta, üniversite diploması insanın geleceğini güvence altına alan bir belgeydi. Bizim kuşaktan üniversiteyi bitirenler iş seçebilirdi. Üniversite diploması sınıf atlamanın en geçerli aracıydı. Özel üniversite veya vakıf üniversitesi yoktu. Devlet üniversiteleri de neredeyse parasızdı. Bizden sonraki kuşak da bu olanaktan büyük ölçüde yararlandı.

İŞSİZ VE İŞÇİ ÜRETEN ÜNİVERSİTELER

AKP iktidara geldiğinde yaklaşık 70 üniversite ve 1.9 milyon üniversite öğrencisi vardı.

AKP, işsizliği bir süre azaltabilen bir uygulamaya yöneldi. Fabrikalar kapanırken üniversiteler açıldı. Yeni açılacak 20 üniversiteyle birlikte devlet ve vakıf üniversitelerinin toplam sayısı 200’ü aşacak. YÖK verilerine göre, 2017-18 öğretim yılında üniversitelerde 2.8 milyon önlisans, 4.2 milyon lisans öğrencisi vardı. Diğer bir deyişle, 2002 yılındaki 1.9 milyon öğrenci, 7 milyona çıktı.

Aileler, kendi kuşakları ve daha önce kuşakların yaşadığının tekrarlanacağı beklentisiyle, çocuklarının üniversite diplomalarının onların hayatını kurtaracağı umuduyla, büyük paralar harcayarak çocuklarını üniversiteye gönderdiler.

AKP, üniversite ve öğrenci sayısını artırırken, ülkemizin gelecek yıllarda hangi mesleklerden kaç kişiye ihtiyaç duyacağına ilişkin projeksiyonlar ve planlama yapmadı. Ayrıca seri biçimde açılan üniversitelerin büyük bölümünün eğitim düzeyi ve itibarları düşük. Bu üniversitelerden mezun olanların çok çok büyük bölümü kendi eğitim gördükleri alanda iş bulamıyorlar. Bu genç mezunların bir bölümü bunalıma düşüyor; giderek artan bölümü ise daha gerçekçi davranıp, ne iş bulursa orada çalışmaya başlıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar