Kitleler yaşayarak öğrenir

Halkımızın bazı özelliklerini kavrayamamışsanız, sık sık hayalkırıklıkları yaşayabilirsiniz. Yaşananları önyargısız bir biçimde anlamaya çalışmak, yargılamaktan ve...

Halkımızın bazı özelliklerini kavrayamamışsanız, sık sık hayalkırıklıkları yaşayabilirsiniz. Yaşananları önyargısız bir biçimde anlamaya çalışmak, yargılamaktan ve suçlamaktan çok daha doğrudur, ama aynı zamanda çok daha zordur. Eğer dünyaya gönlünüzden geçenin gerçek olduğunu sanarak bakıyorsanız, çok sık tekrarladığımız “somut şartların somut tahlilini yapma” yöntemini kenara atmışsınız demektir.

HALKIMIZI TANIYIN

Kitleler, yani milyonlarca sıradan insanımız, kısa vadeli çıkarlarını son derece iyi bilen, feleğin çemberinden geçmiş, görmüş geçirmiş, son derece ihtiyatlı, risk almaktan özenle kaçınan, asgari bedel ödeyerek azami yararı sağlamada ve adam kullanmada son derece becerikli zeki kişilerdir. Kapitalist düzende geçim kaygısı insanı kaçınılmaz olarak böyle yapar. Eğer bağımsız ve demokratik bir Türkiye, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya kurmak istiyorsanız, bu yetenekli insanların, Allah’tan başka görmedikleri hiçbir şeye inanmadıklarını, son derece gerçekçi olduklarını anlayıp, onların ne zaman sizin programınızı kabul edeceğinin bilimsel analizini yapmak durumundasınız. Yoksa moraliniz bozulur.

Sıradan insanlardan oluşan kitleler ancak ve ancak yaşayarak öğrenir. Gelişmeleri yaşamadan önce sezen ve öğrenen insanlar, kitle içinde ancak küçük bir azınlık oluşturur. Onların laflarının dinlenmesi ve dikkate alınması da, ancak kitlelerin uyarıları somut olarak yaşamalarından sonradır.

EMPERYALİZMLE MÜCADELE NASIL ÖĞRENİLDİ?

1946 sonrasındaki dönemde emperyalizme karşı mücadeleyi büyük ölçüde sosyalistler verdi. Beğenirsiniz, beğenmezsiniz, ama emperyalizmle mücadele geleneğine 1946 sonrasında ağırlıklı olarak sosyalistlerin sahip çıktığını inkar edemezsiniz. Kemalist Devrim köklerinden gelen CHP’nin 1946 yılından itibaren Atlantik sistemine nasıl savrulduğunu hatırlayın. Kanlı Pazar günü bazı grupların Amerikan gemilerine dönüp nasıl namaz kıldıklarını hatırlayın. Özellikle 1965 sonrasında anti-emperyalist mücadeleyi sürdüren bilimsel sosyalistlerin ne tür baskılara maruz kaldıklarını hatırlayın.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 148 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 79 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 270 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 101 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar