İşçilerin esnaftan ve köylüden farkı ne?

Toplumsal ve siyasal mücadele yürüten her örgüt, destek almak istediği öncelikli kitleyi belirlemek zorundadır. Sınırlı olanaklarını öncelikli olarak bu kitleye yönlendirirse, başarılı olma şansı...

Toplumsal ve siyasal mücadele yürüten her örgüt, destek almak istediği öncelikli kitleyi belirlemek zorundadır. Sınırlı olanaklarını öncelikli olarak bu kitleye yönlendirirse, başarılı olma şansı artar.
Tercihiniz etnik kimlik olabilir.
Türkiye halkı veya Türk milleti içinde farklı etnik kökenlerden insanlar var. Toplumsal ve siyasal mücadelenizi etnik temelde yürütmeye çalışabilirsiniz. Böyle bir çaba yasadışıdır ancak yine de fiilen böyle bir çizgi izleyebilirsiniz. Nitekim izleyenler oldu. Ancak başarılı olamadılar. Böyle bir yaklaşım başarılı olsa da, halkımızın çoğunluğunu bir araya getiremez. Türkiye’de ırkçılık, bölücülüktür.
Mezhep, tarikat, cemaat temelli bir örgütlenme söz konusu olabilir. Kanunen bu tür örgütlenmeler de yasak olsa da, bu nitelikte girişimler oldu. Ancak bunlar da başarısız kaldı. Başarılı gibi gözüktüğü durumlarda bile etkileri çok sınırlı kaldı. Böyle bir yaklaşımla halkın çoğunluğu bir araya getirilemez. İnanca dayalı siyasi örgütlenmeler bölünmeye yol açar.
Tercihiniz sınıf olabilir.
Ekonomik krizin derinleştiği, insanların çok büyük bölümünün geçim derdine düştüğü koşullarda milletimizin büyük kesimini toplumsal ve siyasal mücadelede birleştirecek yaklaşım, sınıf çıkarlarıdır. Geçim derdi veya kaygısı, etnik kökenden de, inançtan da önce gelir.
Etnik kimliğe ve inanca dayalı saflaşmalar milleti ve ülkeyi böler; vatan mücadelesiyle bütünleştirilmiş sınıf temelli toplumsal ve siyasal mücadele ise milleti ve ülkeyi birleştirir.
Burada sorulması gereken soru, hangi sınıfın temel alınacağıdır?
...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 149 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 81 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 271 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar